Samo na dva izvora od 32 u Beogradu voda je ispravna za piće, a ljudi to ne znaju

Voda sa izvora je promenljivog kvaliteta, pa nije preporučljivo da se konzumira

Prema poslednjim ispitivanjima Gradskog zavoda za javno zdravlje (jul 2018), od 32 beogradska izvora i tzv. "javnih česmi" gde se koristi izvorska ili podzemna voda, samo na dva voda je bila ispravna za piće.

To su: izvor Svete Petke na Kalemegdanu i istoimeni izvor u Rakovici.

Sa ovih česama teče voda u "sirovom" stanju, bez prethodnog prečišćavanja i dezinfekcije, a njihov kvalitet kontroliše Gradski zavod za javno zdravlje, prema detaljnom planu Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

- Na 16 česama kontrole se rade dva puta mesečno, a jednom mesečno na česmama koje se nalaze na izletištima i to od apriila do septembra. Ideja je da se otkrije da li postoje određeni faktori koji se menjaju i koji su. Određeni broj javnih česama nalazi se blizu većih raskrsnica i značajnih puteva, pa mogu da budu opterećene prisustvom teških metala. Na česmama koje se nanlaze na periferiji grada kontroliše se i nivo pesticida - ispričao je dr Dušan Avramović, specijalista higijene.

Namena ovih javnih česama je da se koriste kao alternativni izvor vode u slučaju nužde, a prolaznici mogu da ih iskoriste i da se na njima rashlade. Premda su analize pokazale da je voda na dva izvora ispravna za piće, ipak bi to trebalo izbegavati.

- Dok su fizičko-hemijski nalazi stabilni, bakteriološki i mikrobiološki su varijabilni. Voda može da bude ispravna 2-3 meseca, pa onda jedan mesec da bude neispravna. Zavisi da li je bilo kiša i prodora površinskih voda - kazao je dr Avramović.

Voda je stabilnija na onim izvorima koji se održavaju, napominje Avramović.

- Te česme koje se održavaju su Sveta Petka u Rakovici i Sveta Petka na Kalemegdanu, one su u okviru manastira i postoje osobe koje se brinu. Beogradski vodovod i kanalizacija održava Hajdučku česmu, Miljakovački izvor, Topčidersku česmu... i to su stabilniji izvori - kazao je naš sagovornik.

Primetno pogoršanje kvaliteta izvorišta zabeleženo je nakon poplava 2014. godine. Trebalo je vreme, objašnjava Avramović, da se izvori iščiste i stabilizuju.

(M. Beljan - m.beljan@telegraf.rs)