Telegraf na licu mesta: Pokvareni avion sklonjen sa piste, situacija normalizovana (FOTO) (VIDEO)

Veliki broj letova je otkazan tokom jutra

Ogroman broj ljudi čekalo je satima svoj let na Aerodroma Nikola Tesla koji je od 4 sata ujutro bio blokiran nakon sletanja aviona iz Kaira koji je prilikom udara o zemlju oštetio sve točkove i ostao zarobljen na razrovanoj pisti.

Prve slike oštećenog aviona na aerodromu "Nikola Tesla": Razrovao pistu, sve više letova kasni, a sati će biti potrebni da se problem sredi

Broj letelica čiji let kasni u polasku rastao je iz minuta u minut, desetak aviona čije je sletanje bilo planirano za jutro preusmereno je na druge aerodrome, dok mnogi nisu ni poleteli. 

Iako su do sada stizala samo obaveštenja o kašnjenju letova, nešto posle 9 sati putnici Turkiš erlajnsa dobili su informaciju da je let za Istanbul otkazan. Ubrzo su za šaltere pozivani i putnici ostalih kompanija, jer su otkazani i letovi za Cirih, Maltu, Dortmund. 

- Sad ćemo imati vremena da upoznamo Beograd - imaju snage za šalu iznervirani putnici.

Putnicima je preko razglasa javljeno da će za normalizaciju letova biti potrebno još nekoliko sati. Dok čekaju da se situacija normalizuje putnici su sve nervozniji. Redovi su formirani, a svim šalterima jer mnogi pokušavaju da refundiraju karte i da pomere put za neki drugi dan.

Oni koji tu opciju nemaju sede na svojim torbama, jer su sve klupe odavno zauzete, a svi kafići prepuni i na svakih pet minuta javljaju prijateljima i porodici da kasne. Najteže je onima kojima je Beograd samo tranzitna stanica, ili prva stanica na tranzitnom putovanju, jer će verovatno zakasniti na sledeći let.

U problemu nisu samo putnici koji čekaju na let iz Beograda, već i svi oni čiji su letovi za prestonicu pomereni zbog haosa na Aerodromu. Među njima ima i čarter letova sa grčkih ostrva, ali i aviona iz Istanbula, Podgorice, Tivta...

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" sve bezbedno i da se očekuje da će on za tri sata početi redovno da radi. 

- Nije ovo prvi put, Aerodrom ''Nikola Tesla'' imao je slične situacije. Za tri sata se očekuje da će aerodrom redovno da radi - kaže Mihajlovićeva.

Ona je pojasnila da su se zapalile gume na avionu egipatskog aviona i da je pitanje za kompaniju da vidi šta se desilo. 

- Za sve nas je važno da je sve u redu. Sada se očekuje tehnička služba, ozbiljne analize, istražne radnje, da bi kompanija znala šta se desilo - zaključila je ministarka.

Generalni direktor aerodroma Saša Vlaisavljević je rekao da je avion koji je blokirao pistu uklonjen, a aerodrom je za saobarćaj otvoren oko 11 sati.

(Dunja Savanović/d.savanovic@telegraf.rs)