Ministarstvo odbrane više ne može da koristi zgradu hotela Bristol: Vojne porodice će dobiti adekvatan smeštaj

Deo stanara hotela "Bristol" biće smešten u druge samačke hotele ili vojne objekte u Beogradu

Hotel "Bristol" više nije na listi objekata određenih za privremeni, odnosno samački smeštaj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i zaposlenih u Ministarstvu odbrane.

Ministarstvu odbrane prestalo je pravo korišćenja zgrade hotela "Bristol" na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije i Odluke ministra odbrane o korišćenju, upravljanju, održavanju i evidenciji objekata za privremeni samački smeštaj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i zaposlenih u Ministarstvu odbrane.

U ovom Ministarstvu formirana je Radna grupa koja zajedno sa Vladom Republike Srbije i Gradom Beogradom radi na rešavanju problema i zbrinjavanju stanara hotela "Bristol".

Šta će biti sa porodicama vojnih penzionera koje su godinama živele u hotelu "Bristol"?

U skladu sa pravnom regulativom u oblasti stambenog zbrinjavanja i pravima koja stanari hotela "Bristol" ostvaruju, predloženo je više varijanti njihovog smeštaja i u toku su razgovori u vezi sa lokacijama za preseljenje.

Deo stanara hotela "Bristol" biće smešten u druge samačke hotele ili vojne objekte u Beogradu, dok će delu stanara biti dodeljeni stanovi za privremeni smeštaj, koji su zaključkom Vlade Republike Srbije preneti na korišćenje Ministarstvu odbrane.

Iz Ministarstva odbrane napominju da će svi stanari hotela "Bristol", koji u skladu sa propisima o stambenom zbrinjavanju, imaju pravo na rešavanje svog stambenog pitanja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, biti adekvatno zbrinuti.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije i osim rešavanja brojnih nasleđenih problema iz ranijeg perioda, nastavljaju da vode brigu o svojim pripadnicima i da preduzimaju konkretne mere ka daljem poboljšanju njihovog materijalnog položaja.

ISTORIJA POZNATE ZGRADE

Hotel "Bristol" jedan je od najstarijih u prestonici i spomenik je kulture pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda. Sazidan je 1912. godine i u vlasništvu je Republike Srbije, a šezdesetih godina prošlog veka dat je na korišćenje Ministarstvu odbrane, odnosno Vojnoj ustanovi "Dedinje".

Zdanje je izuzetne arhitekture i fasadne plastike u duhu klasicizma. Podignut je u tadašnjem trgovačkom centru oko Male pijace kao primer arhitektonskog preobražaja Beograda iz zaostale orijentalne varoši u modernu prestonicu sa monumentalnim građevinama.

Projektovao ga je arhitekta Nikola Nestorović, a hotel je u početku svog razvoja osim ugostiteljske imao i stambenu namenu. Istovremeno, prizemlje je bilo predviđeno za lokale. Tada je Savamala bila prestižna četvrt, a hotel "Bristol" centar mondenskog života i destinacija na glasu u Kraljevini Srbiji i Jugoslaviji.

Arhitekta je pred sobom imao zahtevan projekat jer je parcela za izgradnju objekta bila nepravilnog oblika, a investitor je zahtevao da se prostor što bolje iskoristi. Tako je dobijena građevina nepravilnog oblika sa centralnim dvorištem u unutrašnjosti.

Hotel ima podrum, prizemlje i tri sprata i u to vreme je predstavljao jedan od najviših beogradskih objekata. Spoljašnja kompozicija građevine izvedena je u akademskom maniru.

Mnogo slavnih ljudi upisalo je svoje ime u knjigu gostiju. A istorija hotela tesno je povezana sa mnogim istorijskim događajima.

VIDEO: Vojska Srbije na vežbama u Rusiji

(Telegraf.rs)