U ovom delu Vračara više neće moći da gradi ko kako hoće: Investitori će morati da paze na izgled fasade i na visinu zgrade

Krunski venac postaće zaštićene ambijentalna celina Beograda, nakon što je usvojena peticija stnovnika ovog dela grada.

Stanovci Vračara uspeli su da izdejstvuju da se nadalje čuva autentičnost Krunskog venca. Odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o izradi plana detaljne regulacije ambijentalne celine Krunski venac, što podrazumeva da će se ubuduće tačno precizirati kakva vrsta objekata i sa kakvom fasadom može da se gradi u ovom delu grada.

U ruci krvavog Isusa nasred Kneza bio je mobilni telefon, sada ga više nema: Čak se i musliman na Krstovdan slikao pored bizarne statue (FOTO)

Nakon niza peticija koje su pokrenuli Društvo za ulepšavanje Vračara i Udruženje "Topolska" kako bi zaustavili investitorski urbanizam, Grad im je izašao u susret. Ovom odlukom biće obuhvaćeni blokovi između Kalenićeve, Mileševske, Vojvode Dragomira, Novopazarske i Maksima Gorkog. Kako stoji u odluci, cilj je da se zaštiti ova celina koja je evidentirana kao dobro koje uživa status prethodne zaštite i u skladu sa tim definišu pravila uređenja i građenja, pišu Večernje novosti.

- Građani su se pobunili u vezi sa gradnjom na uglu Topolske i Petrogradske i bili su u pravu. Ipak, oni su bili razumni i nisu tražili obustavljanje gradnje, već da se gradi u skladu sa ambijentalnom celinom. Na insistiranje građana, doneta je ova odluka, a to će biti prvi slučaj u Beogradu da se ustanove tipovi fasada određenih delova grada, poput Vračara, Starog grada, stare Palilule i Savskog venca. To znači da ovde može da se gradi zgrada od dva, tri sprata, ali da mora da ima odgovarajuću fasadu koja se uklapa u ambijent tog dela starog grada, što je praksa u mnogim svetskim metropolama - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. 

Predstavnici Društva za ulepšavanje Vračara podržavaju ovu odluku i očekuju da se ona sprovede.

- Ovo je lep signal od Skupštine grada - kaže Aleksandar Arsenijević, predsednik Društva.

PROTESTIMA DO POBEDE

Sredninom septembra, Udruženje građana "Topolska" organizovalo je protest na uglu Petrogradske i Topolske zbog rušenja vile iz 1927. na toj adresi kako bi se izgradila stambena zgrada.

Oni su tom prilikom zatražili i smenu sekretara za urbanizam Miloša Vulovića.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)