Beograđanin je 3 godine držao leš majke u podrumu u Železniku jer nije imao para za sahranu: Opštine pozajmljuju pare za pogreb

opština koja je obezbedila sahranjivanje preminulog ima pravo na nadoknadu troškova od osoba koje su bile dužne da to urade

Nedostatak novca nije opravdanje za nesahranjivanje posmrtnih ostataka bilo koje osobe.

Prema zakonu o sahranjivanju i grobljima, ukoliko srodnici i potomci preminulog ne žele ili nisu u mogućnosti da plate troškove ispraćaja, opština na kojoj je živeo umrli će to regulisati.

Zato i dalje nije jasno zašto je Radovan V, pozivajući se na nemaštinu, držao telo svoje majke u sanduku pune tri godine u naselju Železnik. 

- Zakon pripisuje da troškove sahranjivanja snosi opština na čijoj je teritoriji preminuli imao poslednje prebivalište, a ako se ono ne može utvrditi onda se račun ispostavlja opštini na čijoj teritoriji su pronađeni posmrtni ostaci preminulog - objašnjavaju nadležni iz JKP "Pogrebne usluge".

Takođe, opština koja je obezbedila sahranjivanje preminulog ima pravo na nadoknadu troškova od osoba koje su bile dužne da obezbede sahranjivanje, ali u datom trenutku nisu imale novca za to.

Za preminule za koje ne postoje identifikacioni podaci sahranjivanje organizuju JKP "Pogrebne usluge". U toku protekle godine, prema evidenciji ovog preduzeća, obavljene su ukupno 152 sahrane bez ispraćaja. Posmrtni ostaci ovih osoba sahranjuju se uglavnom ujutro u pojedinačnim grobnim mestima. Sve se obavlja mirno, tiho, brzo, ali dostojanstveno.

- Grobna mesta u koja se spuštaju nemaju ndgrobne spomenike, ali su obeležene krstom ili piramidom sa osnovnim podacima - kažu u ovom preduzeću.

Ovakve parcele postoje na Lešću, Novoj Bežaniji, Orlovači i Zbegu. 

(Telegraf.rs/Novosti)