Na Beograd danima padaju "mace": Bela pošast je apsolutno svuda, a evo da li je to opasno za nas (FOTO)

Sada su aktuelne "mace", ali one nisu polen

Bele pahulje, odnosno "mace", koje ovih dana padaju sa topola, iritiraju sugrađane jer napadaju nos, oči i usta. Izazivaju svrab i kijanje, grebuckaju grlo i iritiraju na kašljucanje, ali ne izazivaju hemijske reakcije u organizmu i nisu alergeni.

Polen topola prošao je krajem februara i početkom marta. Sada su aktuelne "mace", ali one nisu polen, već su zaštitni deo ploda ženskih topola.

Topole su masovno sađene pre oko 60 godina, kao nova brzorastuća vrsta u našim staništima, a "mace" se stvaraju prilikom pucanja ploda ovog drveta.

"Mace” topole mogu izazvati svrab u nosu ili kijanje, ali alergija se može javiti ukoliko na njoj ostane polen nekog drugog drveta koje izaziva alergije, što građani bez lekarske provere ne mogu da znaju.

Foto: Telegraf

GDE U BEOGRADU IMA NAJVIŠE TOPOLA?

Topola najviše ima pored Save i Dunava. Sađene su kao poljozaštitni i vetrozaštitni pojasevi uz reke, kako bi čuvale obalu, i saobraćajnice, ali i kao izolator od buke i prašine. Jači vetrovi nose mace nekoliko desetina kilometara i mogu ih doneti iz pojedinih delova Vojvodine čak do Beograda.

U Beogradu se u poslednjih 20 godina ne sade topole. Od toga se odustalo jer njihov polen izaziva alergiju. Sade se pored reka i u močvarnim staništima gde druge vrste ne mogu da opstanu ili u brzorastućim plantažama kao ekonomski isplativa vrsta. Topola u našem gradu ima, u delu od stambenog naselja na Dorćolu do Pančevačkog mosta i uz Dunavski kej, ali je reč o samoniklim stablima. U gradskim drvoredima topola nema.

Foto: Telegraf

KADA SE ŠIRI POLEN?

Topli dani idealni su za širenje polena, a naročito ako je osim više temperature i suvo i vetrovito vreme. Preporuka za osetljivi deo populacije je da ne suše veš na otvorenom, jer se polen lepi za mokar veš. Takođe, da izbegavaju šetnju u prepodnevnim časovima, već da to odlože za veče ili posle kiše.

KOJI SU NAJVEĆI ALERGENI

U Beogradu postoje 24 biljne vrste, a posebno trave koje mogu izazivati alergiju u ovo doba godine.

Najveći alergeni su polen breze, trave, korovi ambrozije, jove, hrasta, oraha, a osobe kod kojih se pojavi neka alergijska reakcija trebalo da se jave lekaru, kako bi se utvrdilo na šta su tačno alergični, a ukoliko jesu, odredi adekvatna terapija.

VIDEO: Koje cveće najbolje odbija insekte

(S.Čenad - s.cenad@telegraf.rs)