Beogradske elektrane otkrile nelegalne kablovske mreže, Vesić najavio krivične prijave za odgovorne

Vesić je rekao da tako postavljani kablovi postoje i u gradskoj vodovodnoj mreži kao i na mreži javnog osvetljenja

Foto: Telegraf

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta izjavio je da su službe tog preduzeća otkrile 59 kilometara nelegalno postavljenih optičkih kablova kablovske TV kompanije SBB u podzemnoj mreži ovog preduzeća.

- Zamenik gradonačelnika Goran Vesić saopštio je da je u našoj mreži pronađeno 39 kilometara nelegalno postavljenih kablova kompanije SBB u našoj podzemnoj mreži. U međuvremenu naše službe su otkrile još oko 20 kilometara nelegalno postavljenih kablova, tako da to znači da sada imamo utvrđeno 59 kilometara nelegalne mreže ovog kablovskog operatera - rekao je Basta.

On je dodao i da "službe Toplana nastavljaju s pregledom mreže i utvrđivanjem stanja".

- Šteta koja je naneta našem preduzeću, jer SBB ništa ne plaća, prema cenama na tržištu iznosi između 3,5 i pet miliona evra. Zato je naše preduzeće ovlastilo svoje pravne zastupnike da podnesu tužbu za naknadu štete protiv kompanije SBB kao i krivične prijave zbog neovlašćenog korišćenja naše mreže koja pripada gradu Beogradu, odnosno vlasništvo je svih građana - rekao je Basta.

On je dodao da će odgovarati i "ona lica iz Elektrana koja su u prošlosti dopustila ovaj kriminal".

Goran Vesić - Foto: Telegraf/Skupština grada

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je i da će grad Beograd tužbama od kompanije SBB tražiti odštetu zbog korišćenja mreže kablova nelegalno postavljenih po mrežama gradskih preduzeća. On je za TV Pink rekao da je u Beogradskim elektranama otkribeno 60 kilometara nezakonito postavljenih kablova za koje SBB nikada nije platio nikakve dažbine Beogradu i najavio krivične prijave protiv odgovornih.

Vesić je rekao da tako postavljani kablovi postoje i u gradskoj vodovodnoj mreži kao i na mreži javnog osvetljenja, a da su razvlačeni i između zgrada gde mogu da ugroze i bezbednost građana.

On je izneo procenu da SBB na ime desetogodišnjeg korišćenja nelegalne mreže Beogradu duguje između tri i pet miliona evra, što je novac koji bi iz budžeta grada mogao da se iskoristi za izgradnju obdaništa.

Vesić je ocenio da su nezakonitim razvlačenjem kablova za SBB i njihovom korišćenjem, partneri, vlasnik Dragan Šolak i bivši gradonačelnik Dragan Ðilas, pokrali građane Beograda.

Kako je rekao, krađa se događala i kada su pojačivači na mrežama bili priključivani na zajedničku struju u zgradama, odnosno na stubovima javne rasvete.

Vesić je najavio da će se pismima obratiti i inostranim suvlasnicima SBB-a i pitati ih da li je u njihovim zemljama normalno da kompanije čiji su suvlasnici kradu električnu energiju.

Zamenik gradonačelnika je ocenio da je plan bio da se preko nezakonitog razvoja mreže SBB-a i svođenja Telekoma na 400.000 korisnika, a zatim preuzimanja kompanije koja drži oglašivače i osnivanjem medija - omogući Ðilasu dolazak na vlast preko medija, jer on, kako je rekao, "ne razume da se na vlast dolazi glasovima i izborima".

Vesić je ocenio da je to razlog zašto njega i grad Beograd napada televizija N1, a direktora te televizije Jugoslava Ćosića nazvao je propagandistom.

On je izrazio žaljenje zašto se temom nezakonitog razvoja mreže SBB na štetu Beograđana ne bavi niko od istraživačkih novinara.

(Telegraf.rs)