Beogradska tvrđava na spisku 14 najugroženijih lokaliteta evropskog kulturnog nasleđa

Stručnjaci iz "Evrope Nostre" u maju ove godine boravili u Beogradu kako bi procenili situaciju na terenu

Beogradska tvrđava, na spisku je 14 ugroženih lokaliteta koji predstavljaju kulturno nasleđe Evrope. Spisak su sastavili stručnjaci koji predstavljaju evropsku organizaciju posevećenu očuvanju kulturnog nasleđa "Evropa Nostra" i Institut Evropske investicione banke.

Razlog iz kog se Kalemegdan našao među izdvojenim lokalitetima u Albaniji, Jermeniji, ali i Poljskoj, Sloveniji... jeste projekat izgradnje gondole Kalemegdan - Ušće.

- Beogradskoj tvrđavi, ikoničnom simbolu grada, preti opasan projekat žičare koji bi drastično ugrozio integritet lokacije. Beogradska tvrđava je jedan od najznačajnijih spomenika kulture u Republici Srbiji, a tvrđava i njen okolni pejzaž svedoče o prisustvu ljudi još od neolitskog perioda, što potvrđuju ostaci iz keltskog, rimskog, vizantijskog, ugarskog, perioda, srednjevekovne bugarske i srpske države, kao i Osmanskog i Habsburškog carstva.

Beogradska tvrđava i njeno rimsko arheološko nasleđe (stari Singidunum) nalaze se na listi UNESCO-a kao dela najveće panevropske imovine transnacionalne svetske baštine, granice Rimskog carstva. Park Kalemegdan, koji se nalazi na tvrđavi, veoma je voljen među građanima, a njegov izvanredan položaj koji gleda na ušće Save i Dunava nudi vidikovac izvanredne lepote - navode iz "Evropa Nostre".

Kralj-kapija, Beogradska tvrđava. Foto: Wikimedia Commons/Алексей Белобородов

Odabranih 14 ugroženih lokaliteta kulturnog nasleđa biće u užem izboru za Program "7 najugroženijih" 2020, koji spovode "Evropa Nostra" i Institut Evropske investicione banke, a konačna lista sedam najugroženijih biće objavljena u martu 2020. godine.

Odabir će biti napravljen na osnovu njihovog istorijskog značaja i kulturnih vrednosti, kao i stepena ugroženosti. "Evropa Nostra" se više od 50 godina bori za očuvanje kulturne baštine u Evropi, pre svega kroz program ​"7 najugroženijih", a delegacija stručnjaka te organizacije boravila je u Beogradu u maju ove godine kako bi analizirala projekat gradnje žičare.

Sahat-kapija sa Sahat-kulom, Beogradska tvrđava. Foto: Wikimedia Commons/Jorge Láscar/Thesupermat2

Iako program ne pruža direktno finansiranje, on podiže svest, priprema nezavisne procene, predlaže izvodljive akcione planove za mobilizaciju javne i privatne podrške.

(Telegraf.rs)