Želje beogradskih zatvorenika za Novu godinu: "Vama da čuvate porodice, a sebi da budem pametniji"

D.J. koji ima 48 godina ističe da za njega kićenje jelke predstavlja "delić kuće", koje unosi radost u život

Tradicionalno ukrašavanje novogodišnje jelke danas je održano u Okružnom zatvoru u Beogradu, a tom prilikom zatvorenici su istakli da za njih taj čin predstavlja deo porodične i praznične atmosfere, od koje su kako su istakli, vrlo udaljeni.

A.D. ima 31 godinu i nalazi se na izdržavanju kazne zatvora i na lečenju od narkomanije.

- U sklopu mog lečenja spada okupaciona radna terapija, i mi se tako bavimo raznim tehnikama, u kojima između ostalog izrađujemo ukrase za jelku. Ova angažovanost mi mnogo znači, jer znatno brže prolazi vreme - istakao je jedan od zatvorenika.

Ukrašavanje novgodišnje jelke Foto: Tanjug/Zoran Žestić

D.J. koji ima 48 godina ističe da za njega kićenje jelke predstavlja "delić kuće", koje unosi radost u život.

- Želim da poručim svima da čuvaju svoje porodice i porodični duh, a sebi da sledeći put budem pametniji, ako mi se ukaže prilika za to - istakao je.

A.R. ima 25 godina, i njegova poruka za sve je da se okrenu jedni drugima, da isprazne um i da opušteno žive, gledajući pozitivnije na stvari oko sebe.

Najveća njegova želja će se ispuniti, kako kaže, za Novu godinu izlazi napolje.

Želim da poručim svima da čuvaju svoje porodice i porodični duh Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dragana Kaličanin iz Specijalne zatvorske bolnice istakla je da je rad sa osuđenim licima izuzetno težak i odgovoran posao, naročito kada se radi sa ljudima koji imaju zdravsteni problem.

- Bilo da se radi o psihijatrijskim slučajevima ili slučajevima koja imaju bolesti zavisnosti, zadatak je vrlo odgovoran. U bolnici se leče osuđena lica, koja su sudskim putem dobila obaveznu meru psihijatrijskog lečenja i čuvanja, i lečenja od alkoholizma i narkomanije - poručila je Kaličanin.

Dodala je da, pored tretmana lečenja, psihoterapije i drugih aktivnosti, svi zatvorenici obavljajući okupacionu radnu terapiju, mogu da se kreativno izraze i da bar na kratko izađu iz zatvorskog sistema.

Dragana Kaličanin Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Važno je da se barem malo osete slobodnim ljudima. A skoro je završena i prodajna ižlozba njihovih radova i njihove izložbe su dobro posećene. To je vrlo značajno - rekla je Kaličanin.

Jelena Ristić iz Okružnog zatvora u Beogradu je poručila da se čin kićenja novogodišnje jelke praktikuje zbog približavanja porodičnog duha osuđenim licima i dodala da će takva atmosfera prijati i svim zaposlenima u zatvoru.

(Telegraf.rs/ Tanjug)