Branko Pešić imao viziju modernizacije Beograda u kom nije bilo mesta za tehnički zastareo most

Usled nedostatka novca doneta je odluka da se Stari savski most ipak zadrži, bar privremeno

Printskrin: TV Beograd

Legendarni gradonačelnik Beograda Branko Pešić doneo je početkom 1968. godine odluku, koju je usvojila Skupština Grada Beograda, da se ukloni stari most na Savi, koji su sagradili nacisti tokom okupacije, podatak je koji se navodi u Fejsbuk grupi Kaldrma BGD.

"Pešić je imao viziju modernizacije čitavog Beograda u kojoj nije bilo mesta za most koji, osim što je direktno podsećao na teskobu okupacije, istovremeno je bio tehnički zastareo i prevaziđeno arhitektonsko rešenje."

"Pešić u tom trenutku na umu za Beograd ima dva potpuno nova moderna mosta - Gazelu i novi železnički most preko Save - kao i proširenje mosta "Bratstvo Jedinstvo" u Brankovoj ulici za još dve trake. Zbog svega toga, odlučuje da se krene u uklanjanje mosta koji smeta toj ideji razvoja."

"Usled nedostatka novca, Skupština Grada Beograda donosi u leto iste godine (avgusta 1968.) odluku da se zbog potreba saobraćaja, stari most ipak zadrži dok se ne steknu uslovi za njegovo trajno uklanjanje, i umesto toga ojača njegova noseća konstrukcija kako bi prihvatio pojačani saobraćaj ka Novom Beogradu, do daljeg".

(Telegraf.rs)