Danica Grujičić: Plašim se drugog talasa epidemije, mere ne smeju stati pre Đurđevdana

Kada je reč o merama trijaže dr Grujičić je naglasila da tamo gde su teške operacije mere moraju biti perfektne i zamolila pacijente za razumevanje

Foto: Medija centar Beograd

Doktorka Danica Grujičić direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju govorila je o stanju u toj ustanovi na Trećoj web konferenciji za pacijente pod nazivom "TU SMO", a gde su glavne teme korona virus i lečenje pacijenata od drugih bolesti.

Ona je rekal da su lekari u toj ustanovi imali potpuno slobodne ruke da vrate sve pacijente koji su im bili sumnjivi.

- Neko ima temperaturu 37, ali možda će za dva sata imati 39. Kolega ili koleginica imaju potpuno pravo da kažu "ovaj pacijent je sumnjiv" - rekla je ona i dodala da se veoma plaši drugog talasa epidemije korona virusa i da mere ne smeju prestati.

- Pre Đurđevdana to se ne sme uraditi. Sve mora postepeno.

Kada je reč o merama trijaže dr Grujičić je naglasila da tamo gde su teške operacije mere moraju biti perfektne i zamolila pacijente za razumevanje.

- Vojska nam je instalirala šator, trijaža će biti ispred Instituta, dobićemo i od Zelenila klupe da može da se sedne, pacijenti će dobijati vodu da mogu da se osveže. Gužve će biti najveće od 8 do 10 ujutru. Iako zakazujemo, pacijenti vole da dođu rano ujutru misleći da će brže završiti. Treba vremena da se svi uhodaju, morali smo u Institutu radikalno da menjamo navike. Ukinuli smo prisustvo pacijenta na konzilijumima, lekari pišu stanje, prestali smo da idemo u unutrašnjosti, radimo konzilijume video-linkom i ubuduće tako nastavljamo - rekla je ona.

Video: Zoran Gojković o stanju na Institutu za onkologiju

(Telegraf.rs)