Obišli smo zeleni raj u srcu Beograda, ali i "pakao" u koji vredi zakoračiti

Najveća gužva - ako se može reći "gužva" s obzirom da je ovo poprilično mirno mesto, jeste u Japanskom vrtu

Foto: Mateja Beljan

Dok vam se sliva znoj sa čela  i strpljivo čekate da se izvučete iz "dvadesetdevotog", da prođete Takovsku ili Baniju, sigurno uzgred obratite pažnju na visoke krošnje koje se uzdižu iznad prometnih ulica - deo Botaničke bašte, koja se svojim zelenilom ostaje skrajnuta u oblaku dima i prašine, na "trouglu" tri saobraćajne žile kucavice.

Velelepni ulaz u ovu zelenu oazu je iz Takovske ulice, dok su ostale strane bašte manje reprezentativne kada se posmatraju spolja - zbog ograde, nezavršenog objekta, oronulih zgrada koje je okružuju...

Ali, vredi izaći iz prevoza, makar i po najvrelijem danu, pa doživeti "Jevremovac" iznutra, prošetati se jedinom oazom mira od Kališa do Taša.

Jezero u bašti, Foto: Mateja Beljan

Ova bašta krije svoja iznenađenja, ali to nipošto ne znači da treba da zaobiđete i "obične" delove. Jer, ne samo što se iznad staza uzdižu zdrave i velike krošnje, već pored svake biljke možete pročitati o kojoj vrsti je reč, u kom delu sveta je prirodno rasprostranjena...

I pogled na grad potpuno je drugačiji sa ovog mesta, dvorišne zgradice koje su dograđivane i kalemljene kao da su saživele sa baštom, a moćna socrealistička zgrada Urbanističkog zavoda u kontrastu sa prirodom deluje impozantnije nego kada se gleda sa asfalta.

Najveća gužva - ako se može reći "gužva" s obzirom da je ovo poprilično mirno mesto, jeste u Japanskom vrtu. Ovde postoji i potočić, mini vodopad, možete da preskočite vodu, popnete na "brdo", pređete drveno mostić... sve to elementi su tradicionalne japanske bašte.

Tu je i jezerce prepuno lokvanja i neobičnih ribica koje plivaju u njemu.

Za one koji znaju da poziraju, ovo je svakako jedno od najlepših mesta u gradu.

Druga velika atrakcija Botaničke bašte je veliki staklenik. Tu možete da zavirite u bogatstvo tropskog biljnog sveta, a izgleda kao da ste u džungli.

Istina, ovde nije tako prijatan vazduh kao kada sedite napolju i pijete sok ispod nadstrešnice i verovatno ćete se preznojiti kao u sauni. Tokom letnjih vrućina ovde je pravi "pakao", ali svakako vredi ući i zaviriti u biljni svet kakav kod nas na jednom mestu sigurno ne možete nigde da vidite - čar ovog mesta je upravo mnoštvo tropskih i neobičnih biljaka.

Stazice u stakleniku su uske, a gužve uopšte nema. Na miru možete prolaziti i probijati se kroz listove palmi i raznog neobičnog rastinja za koje često ni ne postoji srpski naziv. Ljubitelje kaktusa čeka pravi bodljikavi raj u levom krilu staklenika.

Dok se šetate parkom, zastanite i kraj nekih naših vrsta, jer primerci u Bašti su i te kako očuvani i zdravi.

Tu je i "hotel" za insekte, kao još jedan tematski deo ovog parka, a insekti su veoma važni za ekološku ravnotežu.

Video: Novi vreli dan u Srbiji, malo Beograđana nosi maske i poštuje mere

(Mateja Beljan)