Slike Beograda nakon nereda: Uništen i postament skulpture iz vremena Kraljevine Jugoslavije

Sinoćni protest obeležili su i napadi na novinarske ekipe, kamenice, baklje, kordon policije i haos ispred Skupštine Srbije

Foto: Facebook/Горан Весић

Nakon što su se građani nakon sinoćnjeg protesta razišli, u centru grada ostalo je pravi haos - smeće na ulicama, razbijena stakla i polomljeni saobraćajni znaci, slika je Beograda koja je ostala nakon što se masa razišla.

Gradske službe raščišćavale su prostor ispred Skupštine Srbije celu noć, a jedan broj pripadnika policije do kasno uveče, dok se Beograd nije raščistio, bio je ispred zgrade parlamenta.

Tokom sinoćnjeg protesta, koji su obeležili brojni incidenti, povređeno je 19 ljudi, a uhapšeno je i 19 učesnika koji su pravili nerede.

Sinoćni protest obeležili su i napadi na novinarske ekipe, kamenice, baklje, kordon policije i haos ispred Skupštine Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je sinoć da se ispred Skupštine dešavaju brutalne scene nasilja i da je policija morala da reaguje kako bi zaštitila javni red i i mir i imovinu.

- Imamo nasilje i lomljenje prozora na Skupstini i inventara, kamera na zgradi, napad na vrata, i pokušaj da se povrede policajci na koje se baca kamenje - rekao je Stefanović.

Tokom nereda jedan od učesnika zadobio je i povredu nožem.

Osuda nasilja

Grad Beograd najoštrije osuđuje nasilje koje si huligani organizovali sinoć u centru našeg grada, napisao je na svojoj fejsbuk stranici zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Pogledajte kamene kocke koje su vadili kako bi gađali policiju i uništavali Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Pogledajte kako su ove bitange uništile postament skulpture "Igrali se konji vrani" vajara Tome Rosandića postavljene 1939. godine ispred skupštinskog zdanja ondašnje Kraljevine Jugoslavije, a danas Republike Srbije.

Grad Beograd je jutros počeo procenu štete. Čim procena bude završena objavićemo je i poslati krivičnu prijavu i prijavu za naknadu štete Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Svaka od ovih bitangi koja je uhapšena i za koju se dokaže da je je učestvovala "u nasilnoj skupini" platiće solidarno ovu štetu - istakao je Vesić.

Video: Huligani napali policiju ispred Skupštine, letele su baklje, kamenice i dimne bombe

(Telegraf.rs)