Direktor beogradske škole u kojoj je izbila korona: Majka nas nije obavestila da je dete testirano

Direktorka Osnovne škole "Braća Jerković" iz Železnika Violeta Marković tražila od roditelja svih đaka i zaposlenih da reaguju na svaku sumnju

Ilustracija Foto: ATA Images

Slučaj učenika trećeg razreda beogradske osnovne škole "Braća Jerković", za kojeg se već prvog dana škole otkrilo da je pozitivan na korona virus, izazvao je veliku buru u javnosti. O detaljima slučaja govorila je direktorka te škole Violeta Marković.

Ona je u razgovoru za Blic objasnila šta se sve dešavalo te kako je došlo do toga da dete pozitivno na korona virus pohađa nastavu sa ostalim učenicima.

- Majka zaraženog učenika, u utorak, nakon završene nastave, oko 14 časova, obavestila nas je da je dete dobilo pozitivan rezultat testa na kovid 19. Testiranju su bili podvrgnuti svi članovi porodice, dan ranije, u ponedeljak, 31. avgusta, ali majka o tome ni školu ni učiteljicu nije obavestila, već je dete poslala u školu. U svojoj pisanoj izjavi, majka je navela, da je cela porodica testirana, jer radi u jednoj zdravstvenoj ustanovi - kazala je direktorka Osnovne škole "Braća Jerković" iz Železnika Violeta Marković.

Ona dalje navodi da je škola odmah po saznanju preduzela sve neophodne mere.

Đak bez simpoma, cela grupa ide u izolaciju

- Nakon što je škola, juče, po završetku nastave, obaveštena da jedan učenik trećeg razreda pozitivan na virus kovid 19, a bio je na nastavi, preduzete su sve mere prema uputstvu o postupanju u toj situaciji i prema preporukama Kriznog štaba. Učenici koji su juče pohađali nastavu u toj grupi i učiteljica, sa kojima je taj učenik bio u kontaktu, nastavu će nastaviti da realizuju onlajn. Učenik nije imao nikakve simptome, a učenici te grupe kao i učiteljica sve vreme nosili su zaštitnu masku, kao i svi ostali učenici i zaposleni u školi i poštovali preporučene epidemiološke mere. Druga grupa učenika istog odeljenja, nastavu će nastaviti da prati u školi, kao što su se i izjasnili - objašnjava direktorka.

Dodajemo da je propisana mera u ovakom slučaju da u izolaciju ide samo zaraženi učenik, ne i nastavnici i svi ostali đaci, ali da su ovde preduzete strože mere.

Markovićeva dalje ističe da su odmah obavestili i Gradski zavod za javno zdravlje i Školsku upravu Beograd, ali i Ministarstvo prosvete.

- Od Gradskog zavoda za javno zdravlje, danas smo dobili uputstvo da se učenik mora javiti lekaru u kovid ambulanti nadležnog Doma zdravlja, što je i urađeno i da ne sme nikako ići u školu narednih 14 dana počev od dana njegovog testiranja. Nakon isteka pomenutog perioda učenik se može vratiti na nastavu, u školu uz potvrdu lekara da je zdrav - kaže ona.

Škola odmah dezinfikovana

U školi je, prema njenim rečima, izvršena dezinfekcija svih prostorija u skladu sa merama epidemiološke službe, a škola sprovodi i realizuje sve propisane mere zaštite od kovida 19.

- Roditelji svih učenika, kao i svi zaposleni ponovo su obavešteni i upozoreni da ukoliko postoji sumnja da je virus kovid 19 prisutan u njihovim porodicama ili je neko od članova porodice pozitivan, da o tome odmah i bez odlaganja obaveste školu, da ne dolaze u školu narednih 14 dana i preduzmu sve propisane mere - zaključila je direktorka.

Protiv roditelja đaka koga su zaraženog poslali u školu, Ministarstvo prosvete podnelo je prijavu Centru za socijalni rad zbog povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja.

- Sugerisali smo školi, oni su pravno lice, da se pokrene prijava Centru za socijani rad za nebrigu o deci i videćemo šta će biti epilog, pratićemo. To je moja mera, ja drugu nemam. Zakon o porodici daje nadležnost Centru za socijalni rad, a mi možemo da iniciramo, kao što jesmo - naveo je on.

Video: Radojičić: Škole spremne, ali poštovati mere jer rizik postoji

(Telegraf.rs)