Čovek u beogradskoj apoteci bez maske: Svađao se kad je opomenut, na kraju je dobio šta je tražio

On je izašao sa kupljenim proizvodom, a prodavačica i drugi kupci su za sebe komentarisali još jednu situaciju koju manje-više svi imamo poslednjih meseci. Kako vi reagujete?

Foto: Čitalac Telegrafa

Krenuli ste u školu, na posao, u nabavku, odeveni u tesne mantile, kožne i tekstas jakne, sa maramama, kapama, kišobranom u ruci i torbom o vratu. Pre nego što ste se zatrpali "opremom", uspeli ste još da stavite masku. Ulazite u gradski prevoz, prodavnicu, apoteku... među nepoznate, možda i u gomilu. Neki oko vas se takođe štite maskom od korona virusa, neki drugi masku drže ispod nosa, neki treći u džepu, a neki ni u džepu.

Šta tada činiti? Izaći - i iz gradskog autobusa i iz supermarketa, iz piljarnice - ili se suprotstaviti, pozvati tu osobu na odgovornost? Prići i pružiti joj onu rezervnu masku koju nosite za svaki slučaj? Onda eventualno ući u raspravu o tome da li korona postoji? Ili se smireno ohrabrivati u sebi - ne možeš da navedeš druge da se ponašaju onako kako ti smatraš ispravnim, ali možeš da uradiš koliko je do tebe. Ti nosiš masku i nećeš valjda ti biti onaj nesrećnik koji će se zaraziti tuđom greškom.

Mesecima unazad čulo se da se maskom pre svega štiti drugi - od onog koji je nosi i kroz koju govori i diše. Govorilo se i o tome koliko je neefektno nositi je u zatvorenom prostoru ukoliko je ne nose svi.

Šta činiti kada neko bez maske npr. uđe u apoteku, po lek za sebe ili drugog? Pa onda sretne nekog ko je možda bolestan, ne nužno od korona virusa? Ko je u većem riziku i ko je manje u pravu? Onaj koji je ušao bez maske u zatvoren prostor, pa se žučno branio kada je rasprava zbog takvog postupanja počela ili onaj ko se osetio ugroženim tuđom nebrigom? Ko je crna ovca?

Šta biste vi učinili? I kako se snalazite u ovakvim situacijama? Da li ste već poveli raspravu i čiji je stav prevagnuo?

Video: Mladić ušao u autobus bez maske, pa se zakašljao: Svi putnici skočili na njega i izbacili ga

(Telegraf.rs)