Da li ćemo uskoro već na prvi poziv dobiti taksi u Beogradu? Ovo je samo jedan od velikih problema

Problem su i nelegalni taksisti

Foto: Shutterstock

Studija planiranje i projektovanje sistema taksi prevoza putnika u Beogradu za period od 2020. do 2024. godine predstavljena je danas taksi udruženjima na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu.

Ovaj fakultet izradio je studiju na zahtev Grada Beograda, odnosno Sekretarijata za javni prevoz, koji upravlja sistemom taksi prevoza.

Profesor Slaven Tica objasnio je da u taksi sistemu postoje brojni problemi sa kojima grad mora da se suoči, a da će Saobraćajni fakultet pomoći i u realizaciji studije, zajedno sa udruženjima. Tica je istakao da je je cilj da se korisnicima obezbedi kvalitetniji prevoz, takav da već na prvi poziv možete da dođete do slobodnog vozila.

- Identifikovani su veliki sistemski i funkcionalni problemi unutar sistema. 2019. godina bila je turbilentna i stresna za vas - poručio je Tica taksistima.

Kao jedan od ključnih problema istakao je nedostatak praćenja rezultata na nivou sistema. Dakle, dok taksi udruženja mogu da ocenjuju rezultate rada, dotle grad kao vlasnik tržišta nema i mogućnost upravljanja i monitoringa.

Veliki problem su i nelegalni taksisti, ali sistemski problem je što postoje i oni koji imaju dozvolu, ali rade samo povremeno. Problem je i vozni park, a Tica je istakao da je energetska i ekološka efikasnost sistema među najgorim u Evropi.

- Grad Beograd je doneo odluku da napravi konačno jednu sveobuhvatnu analizu funkcionisanja sistema putem javne nabavke nabavke, vodeći računa o postojećim operatorima, jer ima i drugih sistema koji prave skokovite promeme - kazao je Tica.

Analiza je podrazumevala opsežno istraživanje na terenu. Analizirano je 15 i po miliona vožnji, anketirani su taksisti i korisnici.

(Telegraf.rs)