10 meseci đaci ne mogu da koriste školski bazen: Bivši nastavnik "gazduje", odgovorio samo jednu reč

Zbog ovog slučaja pokrenuta su dva sudska postupka - jedan koji se odnosi na stara dugovanja (III osnovni sud), a drugi na postupak iseljenja (Privredni sud)

OŠ "Branko Radičević" na Novom Beogradu jedna je od retkih koje mogu da se pohvale da imaju školski bazen. Ali, već skoro 10 meseci bazen je uzurpiran i škola nema nikakvu mogućnost da ga koristi.

Zakupcu je istekao ugovor, a zbog ranijih problema škola nije bila u mogućnosti da ga obnovi. Međutim, on se nije iselio, pa je slučaj završio na sudovima, a u međuvremenu škola plaća astronomske račune za struju, jer se voda u bazenu greje. Škola plaća i sve potrebne komunalne usluge...

- Nastupio je određeni pravni vakuum, mi čekamo sudsko rešenje o iseljenju. Zakup je istekao 15. januara i ostalo je veliko dugovanje - kazala je za "Telegraf" direktorka škole Suzana Lipić.

Dva problema su, kaže, dovela do toga da se ugovor ne obnovi: nagomilani dugovi i činjenica da je prostor ustupan na 24 sata, što je bilo neodrživo.

- Imali smo budžetsku inspekciju koja nam je predočila da ne može na taj način da se daje prostor u zakup. Nije bilo načima da produžimo zakup na način na koji se ranije poslovalo, to nije bilo u interesu skole i dece - objašnjava direktorka.

Inače, zbog komplikovanog održavanja bazena uobičajeno je da škole daju takav objekat u zakup. Tada se sa zakupcem potpisuju ugovori kako bi i đaci škole mogli da koriste bazen uokviru nastave ili vannastavnih aktivnosti, ali sada to nije moguće u OŠ "Branko Radičević", jer je ovaj bazen nezakonito uzurpiran.

Direktorka škole Suzana Lipić, Foto: Milena Đorđević

Zbog ovog slučaja pokrenuta su dva sudska postupka - jedan koji se odnosi na stara dugovanja (III osnovni sud), a drugi na postupak iseljenja (Privredni sud). Kako kaže direktorka, zbog troškova električne energije, grejanja i vode koji sada padaju na teret škole, moraće da se pokrene i treći postupak.

Zakupac bazena je nekadašnji nastavnik fizičkog vaspitanja Slobodan Rodić i već više od 30 godina gazduje bazenom. Saradnja je bila korektna sve do 2011. godine.

- On je 2011. prestao u potpnosti da plaća zakup. Novi direktor je 2015. potpisao dva ugovora s njim, ugovor o zakupu i ugovor koji se tiče otplate dugovanje. Dugovanja nije izmirivao u potpunosti i u jednom momentu prestao je da plaća - kazala je direktorka.

Slobodan Rodić Boda, zakupac bazena, odgovorio je na poziv "Telegrafa", ali čim smo mu se predstavili, završio je razgovor. Ljubazno je rekao samo jednu reč: "Doviđenja".

Printskrin: Telegraf

Poslali smo mu pitanja u SMS porukama, ali odgovora još nema.

Video: Nikola je jedini đak u školi na planini kod Vranja

(Telegraf.rs)