Radikalna odluka jedne škole nakon tragedije na Vračaru: Deca su samo rekla "da"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako kaže, počeli su pre samo sedam dana, a rezultati su već i te kako vidljivi

Foto: Privatna arhiva

Lidija Bizić iz Beograda, majka je devetogodišnjeg dečaka i postala je još ponosnija na njegovu, ali i zrelost njegovih vršnjaka kada su se jednoglasno dogovorili da ne igraju igrice narednih 30 dana. Do sada je prošlo nedelju dana, a rezultate koje su svi zajedno postigli, ostavilli su ih bez reči. Ova odluka usledila je kao mera nakon stravičnog masakra u školi na Vračaru.

"Više vremena provodimo zajedno, mirnije spava", ovim rečima za Telegraf.rs počinje svoju priču i ideju za svu našu decu mama Lidija.

Nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" ova grupa roditelja je odlučila da nešto promeni. Poslušali su struku i savete psihologa, koji su nakon samo nedelju dana doneli prve rezultate.

- Moram podeliti ovde sa vama poruku koju smo danas mi, roditelji, dobili u viber grupi. Ne mogu vam opisati koliko smo svi srećni i ponosni što naša deca imaju ovakvu učiteljicu. U cilju da se jedna sjajna ideja koja je počela da se realizuje pre samo sedam dana - priča mama Lidija za Telegraf.rs

Bez igrica 30 dana, a nije nikakav popularni izazov. 

- Razgovarali smo o tragediji koja se desila u školi na Vračaru. Deca su svesna koliko je to strašna tragedija. Pokazali su veliku zrelost u zaključivanju. Shvatili su da je strašna nesreća zadesila i dečaka koji je pucao i njegove drugove kao i odrasle osobe koje su stradale. Kao i ranije istakla sam da svoje probleme treba da podele sa roditeljima i nastavnicima. Da mogu da nam veruju i da ćemo uvek biti uz njih. Dogovorili smo se da 30 dana neće igrati igrice, da će se baviti različitim aktivnostima i voditi dnevnik aktivnosti. Nakon 30 dana u školi ćemo čitati šta su radili i kako su provodili vreme. Želim da im dokažem da telefoni nisu neophodni za lep i srećan život - objašnjava nam Lidija.

Kako kaže, počeli su pre samo sedam dana, a rezultati su veoma vidljivi. 

- Jako smo zadovoljni, moje dete, ali i ostala deca su sklonila telefone, nema igrica i svi se pridržavaju. Sada su nekako mirniji, lepše spavaju, barem moje dete, više provodimo vreme zajedno i pričamo o nekim stvarima, prepričavamo one male njihove razgovore u školi, ma zaista je rezultata sjajan. Više idemo u prirodu i nekako smo se spojili, a do pre sedam dana je bila situacija kada su samo gledali u telefone - priča nam ponosna mama.

Kako nam je više puta ponovila, ova ideja je sjajna, a nada se da će im se još neko priključiti pa da zajedno slave promene koje utiču bolje na sve.

(Telegraf.rs)