Velika akcija čišćenja beogradskog priobalja: "Neka reka Sava bude plava"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Učešće u akciji su uzeli i predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, kao i deca koja su na početku simbolično pustila u nebo plave helijumske balone

Foto: Beoinfo

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović učestvovala je danas u ime Grada Beograda u akciji čišćenja savskog priobalja povodom Međunarodnog dana reke Save, koji se obeležava 1. juna.

Javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode", u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Republičkom direkcijom za vode, Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Opštinom Savski venac, kao i javnim preduzećima i kompanijama, organizovalo je ovu akciju na lokaciji od Čukaričkog rukavca, ispod Mosta na Adi, pa sve do Rečne policije. Učešće su uzeli i predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, kao i deca koja su na početku simbolično pustila u nebo plave helijumske balone.

"Beograd ima bogatstvo i privilegiju da se nalazi na dve velike međunarodne reke, na Savi i Dunavu. Zato danas koristimo priliku da povodom Međunarodnog dana reke Save podignemo svest kod svih građana, kako kod onih najmlađih tako i kod onih najstarijih, da brinu o našim rekama i da održavaju naše priobalje čistim. Najmlađi će danas imati radionice edukativnog karaktera, gde ih učimo na koji način da brinu o našim rekama, ali je važno da svest o tome podižemo kod svih", rekla je Vesna Vidović.

Ona je naglasila da u velikoj akciji čišćenja priobalja učestvuju gradska preduzeća.

"Tu su radnici javnih komunalnih preduzeća 'Zelenilo – Beograd' i 'Gradska čistoća', koji i inače svakodnevno brinu da nam grad i reke budu čisti, a danas posebno podržavaju akciju", navela je Vesna Vidović.

Zamenica gradonačelnika se osvrnula na važnost projekata izgradnje fabrika za preradu otpadnih voda.

"Grad Beograd, iako veliki evropski grad, nema nijednu fabriku za preradu otpadnih voda i zbog toga nam je to važno. Izgradnja prve fabrike započeće već krajem leta ove godine, a izgradnjom svih pet fabrika biće pokriven čitav Beograd, tako da se otpadne vode više neće direktno izlivati u naše reke. Trudimo se da vodimo računa o životnoj sredini i ekologiji, kako bi Beograd bio što čistiji i zdraviji", rekla je Vidovićeva.

Direktor JVP-a "Srbijavode" Goran Puzović precizirao je da akcija obuhvata čišćenje lokacije na Čukaričkom rukavcu i oko njega, te je pozvao sve građane dobre volje da se priključe ovoj akciji.

"Jedan od posebnih ciljeva ove akcije jeste pravilno postupanje sa otpadom jer će prikupljen otpad biti adekvatno razvrstan, odložen i recikliran ili kompostiran", istakao je Goran Puzović.

On je naglasio da će za Međunarodni dan reke Save biti organizovan niz edukativnih radionica, sportskih aktivnosti, onlajn platforma o očuvanju reka, a sve će biti prilagođeno deci različitih uzrasta. Deca vrtićkog uzrasta i mlađih razreda osnovne škole imaju priliku da na zanimljiv način uče o bitnim pojmovima kao što su reke, poplave, zagađenje, otpad i reciklaža.

Međunarodni dan reke Save se obeležava svake godine 1. juna, s ciljem da se promoviše značaj ove reke za sve zemlje u njenom slivu. Naša zemlja je ravnopravni član i potpisnica Međunarodne komisije za sliv reke Save (ISRBC), a JVP "Srbijavode" aktivno učestvuju u radu ove komisije u svim ekspertskim grupama.

(Telegraf.rs)