UPOZNAJTE BEOGRAD: Zamislite cveće i fontanu umesto betona i automobila na Terazijama (FOTO)

Ogromna transformacija koju je preživeo beogradski trg učinila je da kroz nekadašnji centar grada, ukrašen cvetnim aranžmanima, danas užurbano prolazimo kako bismo izbegli gradsku vrevu

Od svih transformacija kroz koje je Beograd prošao tokom prethodna dva veka, verovatno su najveće promene pretrpele Terazije. Nekadašnji trgovački i zanatski centar, koji je dobio ime po vodotornju, početkom veka, bio je poznat po prelepim cvetnim ostrvima, kasnije po bujnim drvoredima, a danas kroz njega samo protrčavamo kako bismo izbegli saobraćajne gužve.

TERAZI

Kako bi snabdevali Beograd vodom, Turci grade vodovodni sistem, koji vodu dovodi sa izvora u Velikom Mokrom Lugu i kanališe je u tornjeve radi povećanja pritiska. Jedan takav toranj nalazi se na Terazijama, a trg dobija ime po turskoj reči za vodotoranj - terazi.

U 19. veku Srbija je slobodna, a knez Miloš Obrenović odlučuje da u Beogradu pravi velike promene. Najpre, na obali Save, od dela koji je od Marašli Ali-paše dobio na poklon, pravi trgovačko naselje. Zatim, naređuje srpskim zanatlijama, osobito kovačima i kazandžijama, da se isele iz starog dela grada, gde su bili pomešani sa turskim stanovništvom. Oni svoje kuće i radnje počinju da grade na Terazijama. Predsednik beogradske opštine Ilija Čarapić ima zadatak da dodeljuje zemljište na Terazijama zanatlijama i trgovcima, i to besplatno.