Pogledajte 7 predloga za novi izgled Slavije! (FOTO)

Nakon što je stručni žiri izabrao sedam radova, čijom kombinacijom će Trg Slavija dobiti potpuno novi izgled, s fontanom u centru i podzemnim prolazima za pešake, Agencija za investicije preduzeće dalje korake za preuređenje popularnog beogradskog raskršća

NIČE METROPOLA! Gradski arhitekta Dejan Vasović, koji je presedavao žirijem za izbor najboljih radova, kaže da bi tokom januara trebalo da se proveri izvodljivost nagrađenih i otkupljenih ideja sa stručnjacima i Agencijom, a nakon toga zakazaće se sastanak i sa autorima radova, kao i sa saobraćajnim stručnjacima.

Vasović kaže da bi radovi od datuma započinjana mogli da traju šest meseci.

- Cilj nam nije samo estetski lepši izgled, već i prohodniji saobraćaj, što ćemo postići odvajanjem tramvajskog i trolejbuskog kretanja od automobilskih traka, dok će pešaci biti bezbedniji koristeći podzemne prolaze - dodaje Vasović.

Da li će fontana biti višespratna, u obliku cilindrične rešetkaste konstrukcije ili kao vodeno ogledalo, kao i to da li će u podzemnim prolazima biti akvarijumi sa podvodnim svetom Dunava i Save ili će oni biti iskorišćeni za ulične sportove, znaće se kada se detaljnom razradom ideja dođe do glavnog projekta čime će se definisati način i tehnologija izvođenja radova.

1 - Svetlosna fontana

Stotinu svetlosnih štapova rotirali bi se oko svoje vertikalne ose i plesali. Autori "4od7 arihitektura": Đorđe Stojanović, Milutin Cerović, Anđela Karabašević, Milica Tasić, Bogdan Obradović.

(Telegraf.rs / Izvor: 24 sata)