UPOZNAJTE BEOGRAD: Od bare, preko političke afere, do velelepne Železničke stanice (FOTO)

Jedan od simbola Beograda, nastao na tlu isušene bare Venecija, nakon velikog skandala sa podmićivanjem državnog vrha, zgrada Železničke stanice, završena je 1884. godine

Ako je Srbija, metaforički, granica između Istoka i Zapada, onda je Železnička stanica u Beogradu sam centar tog razdvajanja - u njoj se putevi s juga ukrštaju sa šinama ka severu, a putovanja sa istoka nastavljaju ka zapadu. Nastala na mestu bare Venecija, zgrada Železničke stanice jedan je od simbola srpske prestonice skoro 130 godina.

Godina je 1878. i rusko-turski rat se završava, ali tenzije u Evropi ostaju. Nezadovoljstvo Velike Britanije zbog sve većeg uticaja Rusije na Balkanu moglo bi da eskalira u novi rat, pa velike sile ogranizuju Berlinski kongres kako bi nanovo prekrojile mapu Balkana.

Saobraćajni značaj stanice se otvoreno sukobljava sa trgovačkom važnošću Savskog pristaništa. Rešavanje ovog hroničnog problema grada biće nagovešteno tek u 20. veku, urbanističko-arhitektonskim rešenjem stanice "Beograd-Centar" u Prokopu. Međutim, ni posle nešto više od 30 godina, ovo rešenje niko neće ni početi da sprovodi u delo.

(M. S. / Izvor: Slobodan Giša Bogunović "Arhitektonska enciklopedija Beograda XIX i XX veka" / Foto: Milena Đorđević, Fejsbuk)