POZORIŠTE NA TERAZIJAMA: Štrajk, optužbe za proneveru i inspekcija

Dva sindikata zaposlenih traže ostavku direktora Mihaila Vukobratovića zbog "nesavesnog poslovanja koje je dovelo do pronevere preko 13 miliona dinara". Sve ispituje Agencija za budžetsku inspekciju, a uprava pozorišta kaže da će se predstave i dalje igrati

KO GLUMI NA TERAZIJAMA? Dva sindikata zaposlenih u Pozorištu na Terazijama štrajkom traže ostavku direktora Mihaila Vukobratovića, poslovanje pozorišta ispituje Agencija za budžetsku inspekciju, a Grad Beograd pokušava da posreduje i spreči spuštanje zavese na pozornicu.

Publici, koja je 13. februara oko 19 sati došla u pozorište kako bi gledala mjuzikl "Zona Zamfirova", podeljeni su leci sa obaveštenjem o štrajku uz izvinjenje što će predstava umesto u 19.30 početi u 20 sati.

- Reprezentativni sindikati našeg pozorišta bili su prinuđeni na štrajk upozorenja radi zaštite prava zaposlenih i interesa naše kuće koja ima sjajan ansambl, posvećen svojoj profesiji i našem pozorištu - piše na letku.

Povodom najave štrajka upozorenja Samostalnog sindikata i Sindikata muzičkih umetnika Pozorišta na Terazijama, Sekretarijat za kulturu pozvao je navedene sindikate da odustanu od štrajka.

- Imajući u vidu da je u prethodnom periodu uspostavljena intenzivna komunikacija i saradnja između Sekretarijata za kulturu i Pozorišta na Terazijama, te da su u ovom procesu već napravljeni važni pomaci, smatramo da je znatno konstruktivnije nastaviti rešavanje problema na ovaj način. Sekretarijat je obavešten o svim problemima nastalim u ovom pozorištu, i u okviru njihovog rešavanja od novembra 2012. godine pokrenuo je niz procesa koji treba da dovedu do dugoročnijeg rešenja - navodi se u saopštenju.

Iz Sekretarijata, povodom kontrole poslovanja pozorišta, poručuju da je za dalje razmatranje navoda sindikata potrebno sačekati izveštaj o kontroli.

- Preduzeto je sve što je potrebno za omogućavanje nastavka adekvatnog rada Upravnog odbora ove ustanove. Sekretarijat za kulturu će i dalje doprinositi rešavanju situacije u najboljem interesu ustanove i u tom smislu ostati otvoren za dijalog u rešavanju problema - saopštio je Sekretarijat.

(M. Stojanović)