UPOZNAJTE BEOGRAD: Izložbe i koncerti za studente u nekadašnjem Domu oficira (FOTO)

U zgradi koju je kralj Aleksandar Obrenović podigao kako bi "kupio" lojalnost oficira kasnije su se skupljala deca funkcionera UDBE, a danas ovde dolaze studenti u potrazi za alternativnim oblicima i pravcima umetnosti

Mnogo zanimljivije od arhitekture zgrada koje u Beogradu postoje duže od jednog veka jesu priče o namenama koje su te građevine imale. Tako je, na primer, zgrada na uglu ulica Kralja Milana i Resavske, u kojoj se danas okuplja buntovna beogradska mladost, nekada gostila stroge kraljeve oficire.

Devesetih godina 19. veka na srpskom tronu je kraj Aleksandar Obrenović. Rešavajući državne poslove kralj, između ostalog, shvata i da je oficirima srpske vojske potrebno mesto za okupljanje, gde se, posle teških vojničkih dana, mogu zabavljati i razonoditi.

Godine 1992. ingerencije osnivača preuzela je Vlada Republike Srbije, odnosno Ministarstvo prosvete. Tih godina, SKC, kao i sve druge ustanove kulture, prolazi kroz turbulentan period, zbog pokušaja tadašnjih vlasti da uguše bilo kakav oblik kritičkog mišljenja i duha.

Šestog oktobra 2001. godine nekoliko urednika, koji su u međuvremenu izbačeni, ponovo se vraća u SKC i, uz pomoć mladih umetnika, formira nove izložbe i programe koncerata. Danas, SKC raspolaže Svečanog dvoranom, Malom salom, Galerijom, Baštom, Srećnom galerijom, galerijom "Cirkus", "Happy centrom", a 2005. godine u sastav SKC-a ušao je deo programa i prostora koji je pripadao Politehničkoj akademiji na Novom Beogradu sa ukupnom površinom od od 1300 m2 , od čega je 1000 u javnoj funkciji.

(M. Stojanović / Izvori: skc.org.rs, NIN, in4s.net)