UPOZNAJTE BEOGRAD: Znate li da skoro svakodnevno prolazite pored nekadašnjeg logora? (FOTO)

- Na ovom mestu od avgusta do decembra 1941. nalazio se nacistički koncentracioni logor za Jevreje i Rome iz Beograda i Banata. Svi su proglašeni za taoce i dnevno po nekoliko stotina je odvođeno na streljanje." Znate li gde je tabla sa ovim natpisom?

Foto: Marko Todorović

Tokom Drugog svetskog rata na teritoriji okupiranog Beograda postojala su četiri koncentraciona logora - Staro sajmište, Banjički logor, Mališića ciglana i Topovske šupe. Ipak, izgleda da jedan narod koji je vrlo ponosan na svoje antifašističko opredeljenje ponekad premalo zna o tim mestima.

Prvi koncentracioni logor u Beogradu otvoren je u Topovskim šupama, delu nekadašnje kasarne Vojske Kraljevine Jugoslavije, u kojem se nalaze objekti za smeštaj artiljerijskog oruđa.

Kasarna, koja se između dva svetska rata zvala Kasarna kraljevića Andreja, nalazila se u beogradskom naselju Voždovac u Tabanovačkoj ulici broj 1 i u njoj su pored poligona za artiljerijsko vežbalište podignuti objekti u kojima su smešteni potkivačka škola, sklonište za artiljerijska oruđa i objekti za smeštaj vojske i konja.

Ovo je bio "prolazni" logor, tačnije u njemu nije bio organizovan ni prinudni rad ni likvidacija, već samo okupljanje i smeštaj radi organizovanog masovnog ubistva koje je vršeno na drugim mestima: trostruki surduk između Bežanije i Surčina, selo Jabuka u okolini Pančeva, Banjički logor, odnosno transporta žena, dece i staraca u logor na Starom sajmištu kad je on osnovan 28. oktobra 1941. godine.

(M. S. / Izvor: wikipedia)