UPOZNAJTE BEOGRAD: Jedna od najjedinstvenijih crkvi na svetu ušuškana na Kalemegdanu (FOTO)

Crkva Ružica, po predanju, nastala kao zadužbina jedne od tri sestre, a po istorijskim dokumentima nekadašnji magacin za barut, najstarija je crkva u prestonici

Najstarija i − ako se crkve uopšte mogu porediti po lepoti − jedna od najlepših crkvi u Beogradu, Crkva Ružica, ušuškana je u krilu Kalemegdanske tvrđave, a pre nekoliko godina neformalni blog Joxt’s Blog uvrstio ju je među deset najjedinstvenijih u svetu.

U doba despota Stefana Lazarevića, postojala je istoimena stara crkva, koju su Turci srušili, osvajajući Beograd 1521. godine. Kada i kako je sadašnja crkva nastala i zbog čega se baš ovako zove, nije baš sasvim poznato.

Naime, po narodnom predanju, Ružica se nalazila na istom mestu kao i sada, jer je narod poštovao izvor Svete Petke, koji je proticao ispod temelja Crkve Presvete Bogorodice. Po verovanju, sestre Ružica, Marica i Cveta na prostoru beogradske tvrđave podigle su po jednu crkvu koje su služile kao njihove zadužbine, i nazvale su ih svojim imenima.

Posle Drugog svetskog rata podignuta je kapija kod oltara i produžen je i saniran vodovod do isposnice Svete Petke. Ipak, najveći radovi obavljeni su 1937. godine, kada je sagrađena današnja kapela Svete Petke, trem uz kapelu i crkveni dom, koji je razoren prilikom bombardovanja 1944. godine.

(M. S. / Izvori: wikipedia.org, Politika)