NIKO NEĆE KINESKU ROBU: Igračke, patike i parfemi već tri godine "zarobljeni" u skladištu!

Nekoliko stotina kutija, koje su pod carinskim nadzorom, nalazi se u skladištu porodice Nenadović u Dobanovcima jer ni dobavljač, ni carina neće da ih odnesu

Već tri godine skladište porodice Nenadović u Dobanovcima "zarobljeno" je robom koju niko neće da preuzme! Stotine kutija punih patika, parfema, torbi, nakita, igračaka za decu već tri godine stoji u ovom magacinu, naizgled potpuno zaboravljene i od strane carine, ali i od dobavljača.

Roba je pod carinskim nadzorom, te Nenadovići ne mogu sami da je se reše, špediter koji ju je tu ostavio kaže da sa robom nema ništa, a iz carine tvrde da već neko vreme pokušavaju da nađu rešenje za ovaj problem.

Za sve to vreme, magacin je blokiran, Nenadovići niti mogu da ga izdaju, niti u njega mogu da smeste svoju robu, jer od silnih kutija nema mesta. Kažu da trpe ogromne gubitke zbog ove situacije.

Života Nenadović u čijem je vlasništvu ovo skladište objasnio je da je njegova porodica do pre nekoliko godina imala firmu "Žito", u čijem je sastavu bio magacin od 1.300 kvadrata koje su registrovali "kao javno carinsko skladište". Pune tri godine skladište su izdavali špediterskoj firmi "Terra Trans" iz Novog Sada, da bi ova firma početkom 2010. godine sa vlasnicima raskinula ugovor i vratila im ključ.

- Jednog dana "Terra Trans" je pokupio svoje stvari i predao ključeve. Mi da uđemo u magacin, a tamo krš i lom. Oni su nam samo rekli da je to carinska roba i da ne mogu da je sklone, ali da će to uskoro srediti. Od tada je prošlo tri godine, a roba je i dalje u našem magacinu - priča Nenadović.

- Zbog toga što shvatamo problem koji može prouzrokovati neblagovremeno uklanjanje robe, možemo sa svoje strane pokušati da apelujemo na zastupnike brendova čije je pravo intelektualne svojine povređeno, jer je zapravo njima u interesu da se krivotvorena roba uništi. Ukoliko zastupnici za to ne pokažu interesovanje, Uprava carina će pokušati da iznađe alternativna rešenja za uništenje sporne robe, čime će najveći deo magacina biti ispražnjen - rečeno je za Telegraf u Upravi carina.

(M. B.)