SRPSKA POSLA: Beograđani pokrali skoro sve knjige iz Otvorene biblioteke u Knez Mihailovoj!

- Filosofija ovog projekta je fenomenalna, ali se nikako ne poklapa s psihologijom našeg naroda. Jednostavno, nemaju svest o tome da za ono što uzmu, nešto moraju i da daju - kaže Mila Marinković iz "Gete Instituta"

Akcije postavljanja improvizovanih biblioteka na otvorenom nisu nikakva novina na zapadu. Princip je krajnje jednostavan: uđete u improvizovanu biblioteku, uzmete knjigu koja vam treba, a u zamenu ostavite neku koje ste radi da se odreknete.

Ničeg spornog u ovome ne bi bilo da jedina beogradska biblioteka na otvorenom, postavljena pre dve i po godine ispred "Gete instituta" u Knez Mihailovoj ulici, nije u stalnom deficitu. Iz nje se, naime, daleko više iznese nego što se u nju unese!

Razlog su čudna, rekli bismo "balkanska" pravila ovdašnjih "ljubitelja knjiga", čije posete pomenutoj biblioteci izgledaju ovako: Uđu, uzmu knjigu koja im treba, izađu i nikada se više ne pojave. Ni sa pozajmljenom knjigom, ni s nekim od kućnih izdanja kojim bi nadomestili ono što su uzeli.

Nedavno su organizovali akciju renoviranja, u kojoj su podršku dobili i od čuvenog strit art umetnika "Alone".

Tokom proteklih godina članovi “Gete Gerile” organizovali su niz akcija koje su doprinele širenju ideje i prikupljanju knjiga - pesničke večeri, manifestaciju “Deca biblioteci - Biblioteka deci”, akcije povodom "Svetskog dana knjige".

(Katarina Vuković)