KULA NEBOJŠA: Biser Kalemegdana pored koga počivaju žrtve Jasenovca!

Svako ko je prošetao Kalemegdanom nije mogao da ne primeti jedan od njegovih simbola koji od 15. veka prkosi vremenu na ušću Save u Dunav, kulu uz koju počivaju posmrtni ostaci žrtava iz Jasenovca

Kulu Nebojša su putopisci nazivali Bela ili Temišvarska kula, da bi kasnije dobila ime koje nosi i dan danas. Iako je među većinom ustaljen naziv Nebojšina kula, pravo ime joj je zapravo Kula Nebojša, nastalo negacijom glagola „bojati se", u smislu da je neuništiva i neosvojiva.

I prilično je opravdala ime. Postoji legenda da se, kada su Turci osvojili Kalemegdan, vinula i premestila na Donji Grad, gde i dan danas stoji, neosvojena. Ruku na srce, zbog svog položaja i značaja, kao i zbog otvora za topove često je bila na udaru neprijateljske artiljerije, ali je svaki put obnovljena i ponovo izgrađena.

Kasnije je za vreme Turaka bila pretvorena u tamnicu, i u njoj su živote ostavili mnogo viđeniji ljudi toga doba, među najpoznatijim je Riga od Fere, kao i mitropolit Metodije.

Iako je ceo „životni vek" prati razaranje i smrt, Kula Nebojša je jedan od pravih simbola istrajnosti i odbrane, rušena i izgrađivana iznova i iznova, i dalje ponosno stoji na svom mestu, čuvajući Beograd i sve njegove stanovnike.

(N. C.)