TAKO SE VOLI GRAD: Srednjoškolac iz hobija fotografiše Beograđane! (FOTO)

Ognjen Stambolović je maturant Šeste beogradske gimnazije, a njegova stranica na Fejsbuku ima preko 10.000 lajkova. Svakodnevno fotografiše obične ljude na ulici i donosi njihove (ne)obične priče

Ognjen Stambolović je maturant Šeste beogradske gimnazije, a odskoro ga možemo videti na ulicama Beograda kako fotografiše prolaznike.

Zainteresovanost za fotografiju kod Ognjena rodila se u Petnici. Slučajno je naleteo na stranicu "Humans of New York" i tako dobio ideju da učini nešto slično i u Beogradu. Koliko je njegova ideja dobra govori činjenica da je više od 10.000 ljudi "lajkovalo" njegovu stranicu "Beograđani".

- Za fotografiju sam se ozbiljnije zainteresovao u Istraživačkoj stanici Petnica. Mnogi polaznici različitih naučnih seminara su se pored istraživanja rado bavili i fotografijom. Upravo ti polaznici su mi otkrili prve fotografske "cake". U to vreme sam imao najobičniji digitalni foto-aparat, vrlo skromnih mogućnosti, takozvani "idiot". Kako bih mogao da i sam eksperimentišem sa fotografijom, s vremena na vreme bih od nekih prijatelja pozajmljivao neki bolji foto-aparat. Kako bez foto-aparata, tako i sa foto-aparatom uvek sam bio fasciniran ljudskim očima i pogledom. Stalno sam zapitan koje i kakve životne priče stoje iza svakog pogleda - počinje svoju priču za Telegraf ovaj mladi Beograđanin.

Kaže da je sva zainteresovanost za ljude dobila smisao kada je video pomenutu stranicu "Humans of New York" i da je želeo da uradi nešto slično za Beograd i za svoju dušu.

- Ono što je zajedničko za sve ljude koje sam fotogafisao jeste da su, po mom mišljenu, odlazili sa osećajem da su posebniji - završava priču za Telegraf Ognjen Stambolović, a mi smo sigurni da je tako.

(M. Babić)