TEMA TELEGRAFA: Zašto je stala gradnja u Beogradu?

U prestonici niko ne zida, do građevinskih dozvola sve teže. Da bi dobio dozvolu, preduzetnik mora da odradi 18 procedura za najmanje 269 dana! Investitori očajni

Ako ste odlučili da bilo šta gradite u Beogradu, dobro se naoružajte vremenom, strpljenjem, advokatima i, naravno, novcem. Iako stalno slušamo da su nam investitori jedina šansa da preguramo krizu, u praksi se decenijama ne čini gotovo ništa kako bi se graditeljima olakšao posao u Srbiji.

Tačno je deset godina prošlo otkako su nadležni, još prvim Zakonom o planiranju i izgradnji, obećavali jedan šalter za izdavanje građevinskih dozvola. Do dana današnjeg, nema ga nijedna lokalna samouprava.

Tragičan i za nas tužan podatak je i da smo prema izveštaju Svetske banke ponovo zauzeli skoro najnižu poziciju u oblasti izdavanja građevinskih dozvola - 182. mesto od ukupno 189 zemalja.

U izveštaju se takođe navodi da preduzetnik u Srbiji, da bi dobio građevinsku dozvolu, u proseku mora da odradi 18 procedura za koje je potrebno 269 dana!

Trenutno je u Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove u toku rad na izdavanju 115 lokacijskih dozvola.

Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove podneto je 247 zahteva za izdavanje građevinske dozvole u 2013. godini , a trenutno se postupa po zahtevima za izdavanje 92 građevinske dozvole.

- Problem zbog kog rešavanje po zahtevima za izdavanje građevinskih dozvola traje duže je što investitori nikada ne predaju kompletne zahteve kako to definišu odredbe Zakona o planiranju i izgradnji, najčešće zbog komplikovanih i dugotrajnih procedura i koraka koji su neophodni kod pribavljanja dokumentacije neophodne za kompletiranje zahteva za građevinsku dozvolu kao što su konverzija prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu , što je osnov za izdavanje kako lokacijske dozvole, tako i građevinske dozvole, zatim saglasnosti drugih organa, organizacija, uprava i javnih preduzeća. Kada se preda kompletan zahtev za izdavanje građevinske dozvole, ista se izdaje u zakonskom roku- kaže za Telegraf gradski sekretar ua urbanizam i građevinske poslove Ljiljana Novaković.

Menjanje propisa sa svakom novom vlašću, korupcija, neznanje i tumačenje takona po nahođenju, još uvek su naša realnost. Možda se novim zakonom nešto promeni. Do tada, ukoliko ste rešili da nešto gradite, imamo samo jednu poruku - srećno vam bilo!

(Telegraf.rs)