ZBOG HLADNOĆE: Sve više dece u beogradskom Svratištu

Između 2.000 i 10.000 mališana živi i radi na ulicama Beograda. Neki od njih prenoćište, topao obrok i toplu odeću pronalaze u Svratištu za decu ulice u beogradskom naselju Zvezdara

U Svratištu na u beogradskom naselju Zvezdara, zbog hladnoće, sve je više mališana koji, većinom, žive na ulici prinuđeni da prose zbog nemaštine.

U Svratište redovno dolazi 150 dece. Osim toplog obroka, tu se pripremaju za školu, održavaju higijenu, učestvuju u kreativnim radionicama. O deci brinu specijalni pedagozi, socijalna radnica, medicinska sestra i pravnik.

Deca kažu kako tu vole da dolaze, da se druže, crtaju, rade domaći.

Jasna Bratičević iz Centra za integraciju mladih kaže da im je uvek potrebna sezonska garderoba, topla odeća i obuća, kao i slatkiši, voće, čajevi u ovim hladnim danima. Da bi sve radilo neophodno je, kako kažu, milion dinara mesečno.

Sa hladnim danima povećava se broj dece koja utočište nalaze u Svratištu u Krfskoj. Premda tu nemaju zvanične podatke o tome koliko dece živi i radi na ulici, procenjuje se da bi taj broj mogao da bude između 2.000 i 10.000.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)