ČOVIĆ: Dobra ideja da se zemni ostaci Tesle prenesu u Hram svetog Save!

Na sastanku SPC-a, u Patrijaršiji, kom je prisustvovao član Privremenog organa uprave u Beogradu Nebojša Čović, razgovaralo se i o mogućnosti izmeštanja zemnih ostataka Nikole Tesle iz muzeja posvećenog tom naučniku u Hram svetog Save

Član Privremenog organa uprave u Beogradu Nebojša Čović podržao je danas predloge Srpske pravoslavne crkve iznete na sastanku u Patrijaršiji i najavio da će privremena gradska uprava nastojati da ih što efikasnije i u što kraćem roku reši.

Čović je rekao da je ideja SPC da se zemni ostaci Nikole Tesle prenesu u Hram svetog Save dobra i da smatra da takav naučnik i znameniti Srbih zaslužuje još bolji tretman svoje države i nacije.

- Na božićnom paljenju badnjaka imao sam prlike da razgovaram sa patrijarhom oko problema crkve koji su u nadležnost grada Beograda, a svojevremeno sam kao gradonačelnik sa SPC uspeo da obezbedim 20 lokacija za izgradnju hramova i potpuno podržavam njihove zahteve koji su skromni i potrebni građanima - rekao je Čović, koji je i dobitnik ordena Svetog Save prvog reda.

- Jedan od prvih je da se urbanistički najzad reši lokacija Hrama Svetog Save da ne stoje ograde, a onda po redu i ostali problemi - naveo je Čović Tanjugu i ukazao da je patrijaršijska biblioteka, za koju je potrebno naći adekvatan prostor, od izuztene vrednosti i predstavlja nacionalno blago.

Patrijarh srpski Irinej i predstavnici Privremenog organa Beograda razgovarali su ranije danas o rešavanju problema crkve na području Beograda, a do kraja sedmice biće formirana radna grupa koja će na tome raditi.

Na sastanku u Patrijaršiji razgovaralo se i o mogućnosti izmeštanja zemnih ostataka Nikole Tesle iz muzeja posvećenog tom naučniku u Hram svetog Save, kao i o lokacijama za izgradnju novih crkava na području Beograda i patrijaršijskoj biblioteci.

(Telegraf.rs / Tanjug)