MIHAJLOVIĆ: Staro Sajmište da se pretvori u Memorijalni centar

Upravo sa ovog mesta u smrt je oterano više od 6.000 žena, dece i starih Jevreja u monstruoznoj misiji istrebljenja čitavog naroda, istakla je Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović, ministar energetike i potpredsednica SNS navela je da se Staro Sajmište, mesto holokausta i zločina, što pre mora pretvoriti u Memorijalni centar, jer se na tu nekada nalazio Logor za Jevreje Zemun i Prihvatni logor, u kojem je ubijeno više od 20.000 Jevreja, Srba i drugih naroda iz svih delova regiona.

- Moramo stvoriti centar koji će podsećati i učiti o počinjenim zločinima nad nedužnim civilima, političkim protivnicima - napisala je Mihajlovićeva na svom Fejsbuk profilu povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Najvažnije od svega, u okviru Memorijalnog centra moramo podići i poseban memorijal holokausta, zbog naročitog značaja koji ovo mesto ima za beogradske i srpske Jevreje. Upravo sa ovog mesta u smrt je oterano više od 6.000 žena, dece i starih Jevreja u monstruoznoj misiji istrebljenja čitavog naroda - istakla je.

- Ovo mora postati mesto ne samo memorijalizacije, pamćenja već i učenja o poštovanju nacionalnih, verskih, političkih i svih drugih različitosti. Mesto na kome će generacije učiti o toleranciji - objašnjava ministarka i dodaje da se mora obeležiti i naša antifašistička prošlost.

Mihajlović je citirala jedno pismo Hilde Dojč iz ovog logora, koja je dobrovoljno došla u logor da pomogne nemoćnima. Svojoj prijateljici koja je na slobodi Hilda piše: "Ti ne znaš, kao što ni ja nisam znala, šta to znači biti ovde. Želim ti da nikada ne saznaš".

- Ne zna se datum smrti Hilde Dojč, ali je sigurno da je i ona stradala u zloglasnom gasnom kamionu, kao i više od 6.000 žena i dece Jevreja. Upravo zbog Hildine žrtve i hrabrosti, zbog svih žrtava logora, moramo pamtiti, i naša je obaveza da ovde napravimo mesto na kojem ćemo se sećati svakoga dana, a ne samo kada su prigodne godišnjice - napisala je Mihajlovićeva.

- Stranka koju predstavljam učiniće sve da u što kraćem periodu ostvari ono što više od 60 godina nije napravljeno - da dostojno bude obeleženo ovo mesto - navela je potpredsednica SNS Zorana Mihajlović.

(Telegraf.rs / Tanjug)