BG ULICE: Đorđe Kratovac nije hteo da se poturči, pa je spaljen na lomači!

U nastavku serijala o nazivima beogradskih ulica pišemo o mučeniku Đorđu Kratovcu. O njemu nema puno podataka, a njegova ulica se danas nalazi u beogradskom naselju Dušanovac

U nastavku serijala o nazivima beogradskih ulica pišemo o mučeniku Đorđu Kratovcu. O njemu nema puno podataka, a njegova ulica se danas nalazi u beogradskom naselju Dušanovac.

Pouzdano se zna da je Đorđe Kratovac hrišćanski svetitelj iz grada Kratova, a većina izvora navodi da je bio Srbin. Međutim, bugarski tvrde da je Bugarin, a makedonski da je Makedonac.

Đorđe je bio kujundžija, a imao je 18 godina kada su Turci hteli da ga poturče. Međutim, on nije hteo da se odrekne hrišćanske vere, pa je zbog toga mučen i na kraju spaljen na lomači 11.februara 1515.godine u Sofiji, za vreme sultana Selima.

Tada je sveštenik peja napisao njegovo žitije u Sofiji, a potom i jeromonah Ilija 1539.godine u Rusiji. Pored Svetog igumana Pajsija, Svete Zlate Meglenske i Đakona Avakuma spada u red najpoznatijih mučenika među Srbima pravoslavne vere.

SPC ga proslavlja 11.februara, po crkvenom, a 24.februara po gregorijanskom kalendaru. Podsetimo, sve više Srba u BiH prelazi u Islam , što još jednom pokazuje veliku žrtvu Đorđa Kratovca koga strašne muke nisu pokolebale.

(Mićo Babić)