BG: Uvode kamere na divlje deponije

- Kako bismo sprečili širenje divljih deponija, zajedno sa policijom postavićemo kamere da bi odgovorni za ruglo konačno dobili ime i prezime - rekla je Zorana Mihajlović

Na inicijativu građana, JKP Gradska čistoća počelo je akciju uklanjanja takozvanih "divljih deponija" u gradskim opštinama.

Do sada je očišćeno skoro hiljadu kubika raznog otpada u delu od naselja Belvil do hotela Holidej in, saopštilo je to preduzeće. JKP „Gradska čistoća" započela je akciju uklanjanja deponije u okolini nehigijenskog naselja na okretnici autobusa 75 na Bežanijskoj kosi.

Ministarka Zorana Mihajlović je istakla podršku akciji „Čistoće", naglasivši da u Beogradu postoji više od 200 deponija.

- Akcija je koordinirana između nevladinog sektora, građana, Privremenog organa grada Beograda, „Čistoće", gradskih sekretarijata i ministarstva. Želim da napomenem i da smo u prethodnom periodu, kao ministarstvo tokom 2011. godine dali 35 miliona dinara za projekat „Očistimo Srbiju", u okviru koga je i uklanjanje divljih deponija, ali se u Beogradu one stalno pojavljuju. Kako bismo to sprečili, dogovorili smo se sa ljudima iz grada da koordiniramo akciju i sa policijom, postavimo kamere, kako bi odgovorni za ruglo konačno dobili ime i prezime. Ovakva mesta su izvor zaraze i traže sistemsko rešavanje, koje nažalost izgleda tek sada pokrećemo - rekla je Mihajlovićeva.

Siniša Lazarević, v.d. direktora JKP „Gradska čistoća", naglasio je da je na današnjem uklanjanju deponije angažovano nekoliko desetina radnika, pet transportnih vozila i više specijalizovanih mašina.

- Deponija će biti očišćena za najviše tri dana, jer procenjujemo da ima više od 300 kubika otpada. Sledeće nedelje radićemo na Paliluli, a nakon toga na Čukarici. Najveća deponija do sada bila je kod naselja „Belvil", odakle je pre mesec dana odneto oko hiljadu kubika otpada, a nakon nje uklonjeno je još osam manjih, sa ukupno 350 kubika raznog smeća na teritoriji opština Zemun, Palilula, Voždovac, Čukarica i Rakovica - kazao je Lazarević.

Slobodan Stanojević, gradski sekretar za komunalne i stambene poslove, ukazao je na potrebu hitnog rešavanja problema koji preti da ugrozi zdravlje ljudi, te je potrebno pronaći trajno rešenje kojim će se problemi deponija svesti na minimum.

- Ovde je reč o protivpravnom ponašanju, što se mora sankcionisati. Uz sve mere, pojačaćemo i rad inspekcijskih organa, jer se radi ne samo o aktuelnom komunalnom problemu već i o potrebi da zaštitimo zdravlje ljudi i našu životnu sredinu - ukazao je Stanojević.

(Telegraf.rs / Tanjug)