Ko spasava nauku, a ko Teslu?

- Pitanje koje se postavlja je da li zemni ostaci Nikole Tesle treba da budu sahranjeni kao posmrtni ostaci svakog drugog čoveka ili ne, odnosno da li je primereno da se posmrtni ostaci Nikole Tesle čuvaju kao muzejski eksponat - izjavila direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović

Pitanje sahrane posmrtnih ostataka Nikole Tesle nije naučno, već civilizacijsko, te pitanje odnosa našeg društva prema ovom velikanu, izjavila je danas vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović, navodeći da su argumenti onih koji se tome protive zapravo zamena teza.

Pitanje koje se postavlja je da li zemni ostaci Nikole Tesle treba da budu sahranjeni kao posmrtni ostaci svakog drugog čoveka ili ne, odnosno da li je primereno da se posmrtni ostaci Nikole Tesle čuvaju kao muzejski eksponat, navela je Mićović u izjavi dostavljenoj Tanjugu, povodom najavljenog premeštanja urne Nikole Tesle iz muzeja posvećenog tom velikanu u Hram Svetog Save.

Prema njenim rečima, ovo pitanje nema veze sa naukom, tako da je protivljenje sahrani uz slogan "spasimo nauku" potpuno neprimeren i predstavlja zamenu teza.

undefined

- Ko želi da spasi nauku neka vrši pritisak na državu da se više investiora u nauku, da se otvaraju naučni centri,da se pomažu univerziteti i naučni instituti - smatra Mićović.

Podržavam udeju o prenosu urne Nikole Tesle i sahrani njegovih zemnih ostataka, jer Teslino naučno delo pripada čovečanstvu, ali je on bio i Srbnin i naša zemlja treba da mu se oduži tako što će na miru da počiva na mestu koje ima poseban značaj za naš narod, rekla je Mićović.

Naučnici okupljeni u fejs grupi "Spasimo nauku" usprotivili su se najavljenom premeštanju urne Nikole Tesle iz Muzeja Nikole Tesle u Hram Svetog Save, tvrdeći da je reč o zloupotrebe velikog naučnika u svrhe kampanje.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Vlade Srbije u tehničkom mandatu i privremenih organa Grada Beograda potpisali su sporazum kojim je predviđeno da posmrtni ostaci naučnika Nikole Tesle budu premešteni iz muzeja posvećenog tom velikanu u Beogradu u portu Hrama Svetog Save, gde će mu biti podignut i spomenik.

(Telegraf.rs / Tanjug)