BEOGRAD: Sređivanje zgrade Generalštaba

Bombardovana zgrada Generalštaba počinje polako da se dovodi u red kako bi bila interesantna potencijalnim investitorima i kako ne bi više predstavljala opasnost po sugrađane. Za početak je sređen plato ispred zgrade, a krš koji je 15 godina trulio ispred zdanja je uklonjen.

Potencijalni investitori bombardovane zgrade Generalštaba sada će moći ozbiljno da počnu da razvijaju planove o ulaganju u ovaj projekat. Svi koji budu ulazili u zgradu neće morati da paze gde staju prelazeći preko krša koji je 15 godina trulio ispred zdanja.

Završena je prva faza radova na raščišćavanju okruženja zgrade u Ulici Kneza Miloša, kako je najavilo Ministarstvo odbrane. Prostor između trotoara i ruševina, odnosno plato ispred bombardovanog zdanja na kojem su se nalazile razorene betonske konstrukcije, sada je očišćen.

Jedan od prioriteta je bilo uklanjanje nastrešnice koja je bila najveća pretnja po bezbednost sugrađana i saobraćaja u jednoj od najprometnijih ulica Beograda.  

Sugrađani koji su u utorak prolazili pored zgrade B, koja je nastradala 1999. godine kada je ispaljeno nekoliko projektila, mogli su da vide samo praznu površinu, prekrivenu zemljom. U bližoj budućnosti, namera je da površina bude prekrivena zelenilom.

Za čišćenje površine od 2.100 kvadratnih metara bilo je potrebno 70 radnih dana, pišu Novosti.

(Telegraf.rs)