Ovo je način da se ožive srpska sela: Mladi dobijaju državnu zemlju, otvorene prve zadruge

Krkobabić je rekao da je ideja da se mladim poljoprivrednicima, koji su odlučili da ostanu na selu, ustupi državna imovina na korištenje

Otvorene su prve zemljoradničke zadruge u opštinama Merošina i Gadžin Han iz novčanu podršku Vlade Srbije, a ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i javna preduzeća Milan Krkobabić kaže da je važno da se pokrene zadrugarstvo i ožive srpska sela.

Borba za opstanak srpskog sela na delu: Krkobabić u akciji, prve dve zadruge danas dobile 12 miliona dinara za proizvodnju lekovitog bilja i meda (FOTO)

On je rekao da je ideja da se mladim poljoprivrednicima, koji su odlučili da ostanu na selu, ustupi državna imovina na korištenje.

- Ideja je da onima koji žele da obrađuju zemlju ustupimo državnu zemlju, i da im omogućimo da se bave poljoprivrednom delašnošću i ostanu na selu - naglasio je Krkobabić za RTS.

On je pojasnio da su novoosnovane zadruge dobile podsticaj do 50.000 evra, da se zadruga u Gadžinom Hanu bavi proizvodnjom i preradom lekovitog bilja, dok se zadruga u Merošini bavi pčelarstvom.

- Nama je bitno da pokrenemo zadrugarstvo, da se mali poljoprivrednici udruže - naglasio je on.

Kako kaže lokalne samouprave imaju veoma značajnu uliogu i njihov zadatak je da sa malim poljoprivrednicima i zadružnim savezima dogovaraju koji projekti su u skladu sa programima razvoja tih lokalnih samouprava, te da oni budu prioritet.

- Mi smo krenuli u praktični dijalog o opstanku srpskog sela. Zadruga je osnov da udružimo male proizvođače - zaključio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)