Ovo je Rus koji hoće da kupi RTB Bor

Ovaj milijarder je više od 20 godina posvetio razvoju ruske metalne industrije

Igor Altuškin, čelni čovek ruske kompanije zainteresovane da postane partner Srbije u upravljanju RTB Bor, nosilac je visokog državnog priznanja koje mu je lično dodelio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Jedan od najbogatijih Rusa želi da investira u RTB Bor

Ruski predsednik odlikovao je Altuškina Ordenom prijateljstva, priznanjem koje se dodeljuje građanima Rusije i drugih zemalja za izvanredna dostignuća u uspostavljanju mira, prijateljstva, saradnje i razumevanja među ljudima, za doprinos očuvanju, unapređenju i promociji ruskog kulturnog i istorijskog nasleđa, kao i za pomoć ugroženima.

Orden je od srebra sa pozlatom, okružen lovorovim granama, sa zelenim i crvenim rubinima. Ovaj milijarder je više od 20 godina posvetio razvoju ruske metalne industrije, a pod njegovom palicom "Rašn koper kompani" postao je jedan od tri vodeća proizvođača bakra u Rusiji.

Altuškin poseduje 13 kompanija širom zemlje, pet rudnika, dve topionice, 8.300 zaposlenih i dve milijarde dolara ličnog bogatstva.

Altuškin je 47. najbogatiji Rus, a 1.030. najbogatiji čovek na svetu.

Ruski milijarder je već nekoliko puta boravio u Srbiji. Prvi put je to bilo 2007, kada je i pokazao interesovanje za privatizaciju RTB Bor. Kasnije je dolazio još nekoliko puta, ali te posete nisu bile poslovnog karaktera.

LJUBITELJ STRELJAŠTVA

Naime, osim što je uspešan biznismen, ovaj Rus je i strastveni ljubitelj sporta, pogotovo streljaštva, kojim se bavi i profesionalno. Upravo to je i bio razlog njegovih dolazaka u Srbiju jer je nekoliko puta u našoj zemlji učestvovao na takmičenjima u gađanju iz pištolja.

Komentarišući najavljeni dolazak ruskog milijardera u Srbiju, ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je vreme pomaganja RTB Bor novcem iz budžeta odzvonilo.

- Država više ne može da finansira ovo preduzeće. Sa cenom bakra koja skače, Bor ima potencijala, ali mu fali novac za investicije koje bi Rusi mogli da obezbede - kaže Madžar.

(Telegraf.rs / Izvor: republika.rs)