Mapa bogatstva Evrope: Srbija stoji kriminalno, najgore od svih iz bivše Jugoslavije, Island najbogatija zemlja?

Podaci globalne finasijske banke govore više od reči

Kartograf Jakub Marian ilustrovao je mapu nakon brojnih istraživanja koja pokazuje kakva je finansijska situacija zemalja u Evropi. Prema brojkama s objavljene mape Srbija je najsiromašnija zemlja bivše Jugoslavije.

Većina evropskih lidera završila je pravo, a premijer Švedske je apsolutni šampion i izdvaja se od svih! (INFOGRAFIKA)

Podaci do kojih je došao Marian se zasnivaju na analizama "Credit Suisse", globalne finasijske kompanije koja je smeštena u Cirihu. Naime, u pitanju je integrisana globalna banka.

Jakub je na osnovu dostupnih podataka izmerio finasijsko stanje zemalja u Evropi. Na karti su predstavljena finasijska sredstva, nefinasijska imovina i zaduženja.

Mapa prikazuje srednju vrednost bogatstva koja je izvučena iz datih parametara, po glavi punoletne osobe u svakoj zemlji. Rezultati su iskazani u američkim dolarima.

Zemlje koje su označene zvezdicom nalaze se u lošijoj finasijskoj situaciji nego ostale, što je uglavnom posledica većih kreditnih zaduženja ili malih prosečnih primanja na mesečenom nivou.

Na vrhu liste nalazi se Island (445.000 dolara), Švajcarska (229.000 dolara) i Luksemburg (168.000 dolara). Prosečna vrednost u Velikoj Britaniji je 103.000 dolara.

U lošijoj situaciji se nalaze Ukrajina (100 dolara) i Belorusija (900 dolara).

"Credit Suidde" meri prosečno bogatstvo u odnosu na kupovnu moć i dostupna finasijska sredstva.

Ipak, prema brojkama s objavljene mape Srbija je najsiromšanija zemlja bivše Jugoslavije.

Srbija se nalazi u "zlatnoj sredini" onih koji su označeni zvezdicom, tačnije, na listi smo zemalja koje se nalaze u lošijoj finasijskoj situaciji u odnosu kupovne moći, prosečnih primanja i zaduženja po glavi stanovnika.

Prema podacima s nedavno objavljene karte, Hrvatska je bogatija od svih zemalja bivše Jugoslavije - uz jedan očekivani izuzetak - Sloveniju, koja je otprilike 2,3 puta bogatija od Hrvatske. 

Brojke za istočni deo ex-Yu zemalja prikazane na karti takođe treba uzeti s rezervom jer se radi o procenama utemeljenim na podacima lošijeg kvaliteta, napominje autor karte. Što se pak tiče zemalja članica Europske unije, Hrvatska je pri samome dnu po bogatstvu.

(Telegraf.rs)