"Neću vaditi uranijum, neću bušiti u tropskim šumama i neću proizvoditi oružje": Šta sve obećavamo bankama kada uzimamo dozvoljeni minus

Malo ko pročita silne papire koje nam bankari pružaju da ih potpišemo, a trebalo bi, ako ništa drugo - nasmejali bi nas!

Da bi nam banka odobrila dozvoljeni minus, moramo da potpišemo dokument kojim joj obećavamo da novcem koji dobijemo nećemo trgovati oružjem, vaditi uranijum, bušiti u tropskim šumama ili loviti ribu mrežom dužom od 2,5 kilometra.

Dozvoljeni minus u Srbiji šest puta skuplji nego u EU

Kada od banke zatražimo bilo koju vrstu pozajmice krene "rešetanje" pitanjima - kada smo rođeni, koji nam je JMBG, kako nam se majka prezivala kao devojka i od kojih hroničnih bolesti bolujemo.

Posle tog rafala pitanja malo ko od nas ima snage da pročita silne papire koje nam bankari pružaju da ih potpišemo. A trebalo bi, jer tim potpisom dajemo saglasnost i na brojne bizarne zahteve. Njih je Beograđanka Sanja Zdravković primetila tek pošto je stigla kući.

- Nisam ni znala da sam se obavezala da neću loviti ribu mrežama dužim od 2,5 kilometara na otvorenom moru, da neću vaditi uranijum i da neću novac koristiti za bušenje u tropskim šumama. Samo me interesuje kako misle da je bilo šta od toga uopšte moguće sa 50.000 dinara dozvoljenog minusa - kaže ona kroz smeh.

Bankama obećavamo i da nećemo proizvoditi radioaktivne materije, da nećemo proizvoditi nevezana azbestna vlakna, da nećemo ispuštati GMO u prirodnu sredinu, kao i da se nećemo baviti nikakvim aktivnostima u blizini zemljišta nastanjenog domorodačkim narodom.

Iza ovog prikupljanja naših podataka i potpisivanja ovakvih izjava stoje razni propisi - dokument NBS “Upoznaj svog klijenta“, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, zatim aktivnosti iz domena usaglašenosti sa regulativama EU, ali i uvek prisutna želja bankara da što bolje prodaju svoj proizvod za šta mu je uvek potrebna informacije više o nama.

Šta je sve zabranjeno raditi novcem od dozvoljenog minusa:

Proizvodnja i trgovanje oružjem i municijom

Vađenje uranijuma

Bušenje terena u tropskim vlažnim šumama

Lov ribe velikim mrežama većim od 2,5 kilometra

Aktivnosti u blizini zemljišta nastanjenog domorodačkim narodom

Ispuštanje genetski modifikovanih organizama u prirodnu sredinu

Proizvodnja radioaktivnih materija

Proizvodnja nevezanih azbestnih vlakana

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)