Predsednik Vučić otvorio Sajam u Mostaru: Srbiju predstavlja 60 najvećih kompanija (FOTO) (VIDEO)

U okviru Nacionalnog paviljona, na oko 900 kvadratnih metara izložbenog prostora na mostarskom sajmu, izlažu srpske kompanije iz skoro svih sektora privrede

Gotovo 60 kompanija iz Srbije predstaviće do 14. aprila svoje proizvode i usluge na 21. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru. Sajam je otvario predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Srbija je zemlja partner na ovogodišnjoj manifestaciji.

Vučić i Borisov u Mostaru: Zapad samo traži mesto konflikta, a mi se trudimo da bude što dalje od nas! (FOTO) (VIDEO)

- Hoću da se zahvalim Mostarcima na gostoprimstvu, ništa im nije smetalo što smo nas petorica šetali ovuda, nisu dirali bilborde. Mi smo ovde u regionu, pre svega, komšije. Ali mi smo više od toga. I ovi ljudi ovde na sajmu, i robna razmera od 2 miliona evra,  sajam poljoprivrede u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu... gde ćete vi gostovati, govore u prilog tome da su nam sajmoovi potrebni. Neometana razmena robe, znanja, kapitala za stvaranje većeg tržišta u budućnosti, umesto malih kakva su sada. S tim će onda tržištem svi hteti da sarađuju, a time bismo ostvarili razvoj, koji nam je potreban da uhvatimo korak sa svetom - rekao je Vučić.

Kako to može da izgleda, najbolje pokazuje mostarski sajam.

- Našim privrednicima je to potrebnije. Ovde protivnika nema, samo partnera. Vaša uloga je najvažnija, vi gradite te mostove, vi nas terate napred - naglasio je Vučić i poželeo im da izlaze na nova tržišta, da napreduju i sarađuju.

Uoči otvaranja, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije,  priredio je prijem za najviše zvanice. Više od 300 privrednika učestvovaće na sajmu, najavio je Čadež. Među njima je i kompanija Comtrade, koja zapošljava skoro 4.000 ljudi.

U okviru Nacionalnog paviljona na oko 900 kvadratnih metara izložbenog prostora, u organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije, na mostarskom sajmu izlažu srpske kompanije iz skoro svih sektora privrede - najviše u oblasti prehrambene industrije, zatim industrije mašina i opreme, građevinske i tekstilne, elektro, metalske, kao i industrije nameštaja.

Svoju ponudu predstaviće i firme koje pružaju transportne, inženjerske i grafičke usluge.

Nastup na 21. međunarodnom sajmu privrede u Mostaru odlična je prilika da privrednici iz Srbije učvrste postojeću saradnju i dogovore nove poslove i kooperacije sa partnerima iz BiH i drugih zemalja.

Sa velikim brojem izlagača, sajam predstavlja najveću i najznačajniju poslovnu izložbu u BiH.

Na izložbenom prostoru od 30.000 kvadratnih metara okupiće se predstavnici privreda i kompanija iz više od 20 zemalja.

Tokom trajanja sajma, PKS će organizovati pojedinačne prezentacije kompanija, B2B razgovore, a predstavnici komore učestvovaće na Prvoj poslovnoj konferenciji Foruma privrednih komora jadransko-jonskog područja "Regionalni razvoj - Izazovi budućnosti".

Srbija kao zemlja partner organizovaće veliki broj kulturno-umetničkih, zabavnih i turističko-gastronomskih događaja kojima će se predstaviti građanima Mostara i BiH.

Mostarski sajam je, po broju izlagača i posetioca, najuspešnija sajamska izložba u Bosni i Hercegovini.

Zbog činjenice da je nivo ekonomske proizvodnje u Bosni i Hercegovini, upravo kao i njeno tržište, suviše mali da bi opravdala usko specijalizovane sajamske priredbe, u Mostaru su doneli odluku da domaćim i inostranim izlagačima iz različitih poslovnih područja omoguće da, jedanput godišnje, svoje proizvode pokažu na jednom mestu.

Regionalni značaj mostarskog sajma potvrđuje i činjenica da je za otvaranje najavljen dolazak, pored predsednika Srbije, predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, bugarskog premijera Bojka Borisova, čija zemlja trenutno predsedava EU, kao i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Predsednik Vučić je, sinoć, na prijemu PKS, ocenio da je regionalna saradnja za Srbiju veoma važna.

(Telegraf.rs)