Najlon, kokošja pera, mrtve bube i azbest: Sve ovo krije se u falsifikovanim cigaretama

Ispod tezgi, pored kopija postojećih brendova, mogu da se nađu i marke cigareta za koje nikada ranije nismo čuli

Na rezani duvan ispod tezge već smo navikli, ali od pijačnih prodavaca sve češće možemo da kupimo i švercovane, mahom falsifikovane cigarete. Iako će mnoge pušače da privuče i do 50 dinara niža cena, oni koji krenu da zapale lažnu cigaretu moraju da znaju da su one prepune najlona, kokošjih pera, mrtvih muva i azbesta.

Falsifkovane cigarete proizvode se u nelegalnim fabrikama na Kosovu i Metohiji, u Crnog Gori, Albaniji i Bugarskoj. Cigarete sa crnog tržišta nisu prošle kontrolu kvaliteta, a higijenski uslovi u kojima se proizvode su više nego upitni.

Svetske organizacije koje propisuju standarde za cigarete, ispitujući pakle kupljene na crnom tržištu, pronašle su u duvanu buđ, komadiće najlona, kokošja pera, prašinu, mrtve muve, ljudski i životinjski izmet.

OVO JE PRVI PUŠAČ U EVROPI: Crkva ga zbog toga baci u tamnicu na 7 godina, on izađe a SVI PUŠE (FOTO)

Čak i ako niste gadljivi, zabrinjavajuće je što se u “ilegalnoj“ pakli nalazi se mnogo više nikotina, katrana, ugljen monoksida, olova, arsena.

Tehnolog Milovan Brkić objašnjava da se ove fabrike najčešće koriste duvan koji je vraćen seljacima jer je bio oštećen, previše vlažan, buđav, ili bolestan.

- Iako bi seljaci taj duvan trebalo da bace, oni ga preprodaju sa svim đubretom koje usput pokupe. Isto tako "fabrike" koje proizvode falsifikovane cigarete prema ovom duvanu odnose se podjednako nehajno, a kada ga iseckaju sitno to se ne vidi - kaže sagovornik Telegrafa.

Nutricionista Jovana Novaković objašnjava da je svaki duvan štetan, ali ovaj pogotovo.

- Opasno je ako je duvan previše vlažan, pa se uhvati buđ, a visoke količine ugljen monoksida i katrana opasne su po zdravlje - objašnjava ona.

Tako ispod tezgi, pored kopija postojećih brendova, mogu da se nađu i marke cigareta za koje nikada ranije nismo čuli - mažestik, marble, merlin, city, trokadero, ashima.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)