Ove kompanije godišnje zarade više novca nego čitave države

Američki gigant Epl zauzeo bi 47. mesto u rangu svih država sveta

Godišnji prihodi velikih korporacija veći su od BDP-a i nekih od najsnažnijih država.

Stručnjaci objašnjavaju da je globalizacija odgovorna za to što su kompanije narasle do te veličine, ali ističu da ove kompanije nisu uvek omiljene među narodom.

U kojim državama Evrope je obavezno služenje vojske, a u kojima nije: U Francuskoj će svi mladi morati da prođu obuku odbrane i zaštite (FOTO) (VIDEO)

VOLMART

Ameriki trgovinski lanac Volmart prošle je godine imao dobit od 486 milijardi dolara koliko iznosi i BDP šeste najveće ekonomije u eurozoni - Belgije. Da je Volmart država, bio bi 24. na svetu po BDP-u.

VOLKSVAGEN

Dobit nemačke automobilske kompanije Volksvagen veća je od BDP-a Čilea. Ova kompanija zarađuje 276 milijardi dolara godišnje, dok je BDP Čilea 10 milijardi manja. Da je Volksvagen država zauzeo bi 43. mesto na svetu.

EPL

Američki gigant Epl zauzeo bi 47. mesto u rangu svih država sveta. Kompanija je zaradila 229 milijardi dolara prošle godine, dok je Portugalov BDP 205 milijardi dolara.

AMAZON

Onlajn prodavnica Amazon zaradila je tokom 2017. godine 118 milijardi dolara. Njegova dobit premađuje BDP Kuvajta koji živi od 111 milijardi dolara.

ALFABET

Kompanija Alfabet zaradila je tokom prošle godine više nego čitav Portoriko čiji BDP iznosi 105 milijardi dolara. Alfabet zarađuje čak 111 milijardi dolara godišnje.

(Telegraf.rs)