Nepravda nad rudarima biće ispravljena: Uskoro ukidanje kaznenih poena za odlazak u penziju sa beneficiranim radnim stažom

Međutim, ko nije ispunio uslove za punu penziju mora da ima umanjenje, napomenuo je ministar za rad

Ministar za rad Zoran Ðorđević ponovio je danas da će uskoro biti ukinuti kazneni poeni za one koji u penziju odlaze sa benficianim radnim stažom, što će, kako je rekao, ispraviti nepravdu koja je naročito pogađala rudare.

Ðorđević je, gostujući na Pinku, rekao da kazneni poeni postoje u celoj Evropi i da ni kod nas neće biti potpuno ukinuti.

Kuća u Vojvodini, kao kupatilo u Beogradu: Za stan u glavnom gradu, možete kupiti celu zgradu na jugu

- Kada neko nije ispunio uslove za punu penziju, mora da ima umanjenje penzije. Onda bi u budućnosti svi hteli da idu ranije u penziju.

Kaže da će biti ukinuti kazneni poeni za one koji imaju beneficirani radni staž, kao što je, na primer, slučaj sa rudarima, koji ranije idu u penziju upravo zbog beneficiranog staža.

Ministar za rad kaže da u Srbiji ima 1,75 miliona penzionera, a 2,9 miliona zaposlenih.

Najavljuje da će biti dosta izmena i pozitivnih stvari u narednom periodu, od ukidanja M4 obrasca, obračunavanja penzija kada nedostaje određeni broj godina, na primer kod ljudi koji su radili u bivšim jugoslovenskim republikama, gde će se donositi mnogo brže rešenja, uvodi se digitalizacija i drugo.

(Telegraf.rs/Tanjug)