Ako na štednju stavite 100.000 dinara i 838 evra, posle godinu dana na jednom računu ćete imati 7 puta veću zaradu

Štednja u dinarima je povoljnija zbog toga što se dobitak ne oporezuje

Ako ste prošle godine u ovo vreme na štednju stavili 100.000 dinara i u istoj protivvrednosti evra, sada biste na dinarskom računu imali 2.570 dinara više, a na deviznom samo tri evra više. 

Narodna banka Srbije objašnjava da je štednja u domaćoj valuti isplativija od štednje u devizama i u kratkom i u dugom roku. Razlog veće isplativosti dinarske štednje su prvenstveno više kamatne stope koje, za razliku od deviznih 0,44 odsto, idu i do tri odsto.

Takođe, štednja u dinarima je povoljnija zbog toga što se dobitak ne oporezuje, za razliku od devizne štednje kod koje se kamata oporezuje po stopi od 15 odsto.

- Dinarska štednja stanovništva je tokom poslednjih šest godina utrostručena. Prema poslednjim raspoloživim podacima, ona je premašila 57 milijardi dinara. Samo u ovoj godini, povećana je za više od 14 odsto, od čega se najveći deo tog rasta odnosi na povećanje štednje oročene na period od 6 meseci do godinu dana - objašnjavaju u NBS.

Međutim, i devizna štednja stanovništva, takođe, iz godine u godinu raste i trenutno iznosi oko 9,8 milijardi evra, što je povećanje od oko 0,4 milijarde.

- Analiza isplativosti dinarske u odnosu na štednju u evrima pokazuje da bi štediša koji je u poslednjih godinu dana štedeo u dinarima (ulog od 100.000 dinara) dobio oko 3.000 dinara više (ili oko 26 evra) u odnosu na štedišu koji bi u istom periodu položio 100.000 dinara u evrima.

(G. A.)