Prodaja stanova u Srbiji je u ekspanziji: U decembru prošle godine izdat rekordan broj građevinskih dozvola (FOTO)

Vrednost izvedenih radova u prošloj godini povećana je za oko 20 odsto, a izdato je skoro 20.000 dozvola za gradnju

U decembru 2018. godine izdato je 1.600 građevinskih dozvola, što je najviše do sada. Iako poslednjih godina cene nekretnina rastu, prodaja stanova je u ekspanziji. Sve je veće interesovanje stranih investitora za izgradnju nekretnina u Srbiji.

Prema analizi najveće konsultantske kuće iz oblasti nekretnina na svetu, prognoze za domaće tržište narednih nekoliko godina su optimistične.

I pored porasta prometa od 15 odsto u prvoj polovini prošle godine, na godišnjem nivou ipak se desio pad prometa stambenih nepokretnosti od tri procenta. Najskuplji i najkvalitetniji stanovi na ekskluzivnim lokacijama i dalje se najbolje prodaju. Prošle godine prodato je poslovnog prostora za 170 miliona evra.

- Očekujemo povećanje stranih investicija u narednih par godina i to pre svega od institucionalnih investitora, investitora koji zahtevaju sigurno okruženje za investiranje i niže stope povraćaja. Postajemo stabilnije i zrelije tržište a sa druge strane u ostatku Evrope je sve manje šanse za investiranje - kaže Nebojša Nešovanović iz Međunarodne konsultantske kuće CBRE.

Postajemo stabilnije i zrelije tržište a sa druge strane u ostatku Evrope je sve manje šanse za investiranje Printskrin: RTS

Generalni direktor konsultantske kuće CBRE za Jugoistočnu Evropu Endru Pirson kaže da Srbiju vide kao tržište koje ima ogroman potencijal za investiranje u sektor nekretnina.

Cena novogradnje na ekskluzivnim lokacijama je preko 2.000 evra po kvadratu. Više od 80 odsto kupaca stanove plaća kešom i mnogi ih vide kao investiciju, jer nema kamate na oročenu štednju u bankama. S druge strane, najviše je onih koji čekaju program jeftine stanogradnje.

- Ko ima prosečnu srpsku platu teško da u ovom momentu može da razmišlja o kupovini neke nekretnine. Ako već mora, kupiće na periferiji gradova i po ceni koja se kreće do hiljadu evra po kvadratu - kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Vrednost izvedenih radova u prošloj godini povećana je za oko 20 odsto, a izdato je skoro 20.000 dozvola za gradnju Printskrin: RTS

Uz skok na duing biznis listi Svetske banke sa 186. na 11. mesto posle uvođenja elektronskih dozvola, broj gradilišta je sa 12.000 2015. godine povećan na 39.000 u prošloj godini. I uskoro će ih biti više jer je počela izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

- Ovo je samo prva faza gde će biti izgrađeno 8.022 stana za pripadnike snaga bezbednosti a onda se ide i u drugu fazu, čak se razmišlja da se proširi kategorija lica koja mogu pod ovim uslovima, dakle povoljnijim uslovima da steknu krov nad glavom - kaže državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damnjanović.

Vrednost izvedenih radova u prošloj godini povećana je za oko 20 odsto, a izdato je skoro 20.000 dozvola za gradnju.

VIDEO: Ovo je divlji investitor kojeg je Telegraf raskrinkao

(Telegraf.rs/RTS)