"Odvajam od usta deci da bih plaćala svoj kredit u evrima, a sad treba da vraćam i tuđi u švajcarcima": Javila nam se besna majka dvoje dece

I mi smo mogli da uzmemo kredit u švajcarcima. Rate bi nam tada bile manje i više bi novca ostajalo za decu, priča ova majka

Vest da će država možda pomoći zaduženima u švajcarcima i da će se iz budžeta najverovatnije otplatiti 30 odsto njihovih dugovanja, odjeknula je kao bomba. Konačno ćemo biti spaseni, poručuju dužnici u ovoj valuti, koji danas daju i celu platu da bi izmirili ratu u švajcarcima.

Njihovi protesti, suze, vapaji, konačno su urodili plodom. Ali, oni koji su u isto to vreme uzimali skuplje kredite, kredite u evrima, koji se nisu polakomili i koji su slušali upozorenja države "skočiće franak, ne uzimajte te kredite", pitaju - a šta je sa nama?

Redakciji Telegrafa.rs javilo se mnogo čitalaca, zaduženih u evrima, koji ne žele da se njihovim novcem otplaćuju dugovi onih koji su, kažu, bili nepromišljeni i alavi.

- Zašto da im se pomaže iz budžeta? Neka to reše sa bankama. Ako država pomogne njima, neka pomogne i nama koji sve vreme odvajamo deci od usta da bismo platili rate - pita Svetlana R. (43), majka maloletne Milice i Stefana, čije pismo prenosimo u celosti.

PISMO REVOLTIRANE MAJKE

"Suprug i ja smo podigli stambeni kredit 2007. godine. Bila je to jako teška odluka, jer smo već tada imali dvoje dece i brdo troškova, ali smo želeli da im obezbedimo krov nad glavom. Izabrali smo da kredit plaćamo u evrima, iako su nam nudili i onaj u švajcarcima, koji je tada imao manju kamatu. Zašto? Zato što nismo hteli da se kockamo s budućnošću naše dece. Već se uveliko pričalo da će franak da skoči i nismo hteli da rizikujemo samo zato što je nešto trenutno povoljnije. Stisli smo se maksimalno. Na more nismo išli sedam godina posle toga, štedeli smo čak i na hrani.

Sećam se da mi je najžalije bilo kada Milici nisam mogla da kupim ranac za polazak u školu, nego smo uzeli od komšinicinog deteta. Ne tražim da me bilo ko žali. Muž i ja smo svesno doneli odluku da kupimo stan. Mi smo odrasli ljudi, svesni svojih postupaka, i nikome danas ne tražimo da nam pomogne.

I mi smo te godine mogli da uzmemo kredit u švajcarcima. Rate bi nam bile manje i više bi novca ostajalo za decu. Čak je jedan komšija, koji se malo pre nas zadužio u švajcarcima, rekao mom mužu tada: "Čoveče, bre, je l ti znaš matematiku? Šta si uzeo taj kredit u evrima i navukao sebi bedu na vrat?". Isti taj komšija danas moli državu za pomoć.

Foto-ilustracija: flickr/Werner Vermaak

Ne kažem da im ne treba pomoći. Naravno da nikome ne želim da se muči i jedva sklapa kraj s krajem. Ali, ne mogu ja da im pomognem. Ne mogu i neću. Oni su doneli odluku da uzmu kredit samo zato što su se tada polakomili za malim ratama, a znali su, čuli su, rečeno im je da je franak najnestabilnija valuta.

Ako država njima pomogne našim parama iz budžeta, ne vidim nijedan razlog zašto onda ne bi pomogla i nama koji smo zaduženi u evrima. Koja je razlika? To što smo mi bili racionalni i trezveni i što smo poslušali tu istu državu, dok oni uopšte nisu?

I DANAS ŠTEDIMO NA SVEMU

Mi i danas štedimo na svemu. Živimo od danas do sutra. Često se dešava da nekoliko dana pre plate ostanemo bez dinara. Nekad pozajmimo, nekad uzmemo od suprugove majke koja je još živa i prima penziju od 20.000.

Radili smo sve ispravno. Završili smo fakultete, imamo skoro 20 godina staža. Nemojte nas praviti budalama samo zato što smo savesni i odgovorni. Ne rasipajte naš novac koji smo teškom mukom zaradili i odvojili, čak i na uštrb naše dece.

Ja neću da plaćam dugove zaduženih u švajcarcima. Ako to učinite silom, onda se spremite da i mi odgovorimo. Jer svako na kraju dobija ono što je zaslužio."

ZADUŽENI U ŠVAJCARCIMA OBUSTAVLJAJU PROTEST

Zaduženi u švajcarcima sa predsednikom Vučićem, Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Građani zaduženi u švajcarskim francima, koji danima protestuju ispred Vrhovnog kasacionog suda, obustaviće protest do sledećeg petka, jer žele da ispoštuju molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je pokazao interesovanje za njihov problem, rekla je predstavnica Udruženja CHF Srbija Jelena Pavlović.

Pavlović kaže da korisnici kredita žele da se izbore za pravično rešenje kojim bi bili obuhvaćeni i građani kojima su ugovori već raskinuti i koji ne bi dobili ništa bilo kakvim konverzijama tog kredita.

- Tražimo da sudovi rade svoj posao i da krediti budu svedeni na razumnu meru, odnosno da se bankama omogući vraćanje novca koje su dale i zarade na kamati, a da se liše ekstra profita koji su ostvarile jer im ne pripada po zakonu - ističe ona.

OGLASIO SE I VRHOVNI KASACIONI SUD

Foto: Printskrin Google maps

Vrhovni kasacioni sud (VKS) sledećeg utorka 2. aprila, zauzeće stav u vezi sa sporovima građana i banaka povodom zaduživanja u švajcerskim francima, koji su još u radu i nisu izašli iz suda, rekao je danas vršilac funkcije predsednika VKS Dragomir Milojević.

On je precizirao da će tog dana građansko odeljenje na sednici doneti stav koji će biti uputstvo i putokaz nižestepenim sudovima šta treba utvrđivati i kako postupati u predmetima oko zaduživanja u švajcerskim francima.

Milojević je ukazao da se u tim predmetima radi o različitim zahtevima iz tužbi građana.

- Pojedinim se traži raskid ugovora zbog promenjnih okolnosti, drugima se traži poništaj valutne klauzule, a trećim poništaj valutne klauzule i s tim u vezi poništaj celog ugovora - rekao je vd predsednika VKS, ukazujući da je VKS o ovim pitanjima već odlučivao, kroz pojedinačne odluke, koje su objavljene i na njegovom sajtu.

Međutim, kako kaže, građani tim odlukama nisu zadovoljni, jer je VKS ukidao po zahtevima za reviziju.

- Kada je tražen raskid ili poništaj ugovora, pa su nižestepeni sudovi to prihvatili, VKS je to ukinuo, jer slučaj nije činjenično raščišćen. Svaki predmet ima dve strane i svaka iznosi svoje činjenice i viđenje - naveo je Milojević.

 On je napomenuo da će sada biti VKS zauzeti neki stav - da li će se ići na poništaj ugovora ili samo klauzule ili će se, kako kaže, ići na raskid ugovora.

VIDEO: Vučić iznenadio demonstrante zadužene u švajcarcima

(Telegraf.rs)