Zabrinjavajući podatak: Maloletnici iz Vojvodine rekorderi u krivičnim delima

Gotovo sva (13 od 14), krivična dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti počinili Vojvođani

Trećina krivičnih dela koji su počinili maloletnici u Srbiji tokom prošle godine dolazi sa teritorije Vojvodine, ukupno njih 1.312. Kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, maloletnici od 14 do 18 godina u Vojvodini počinili su četiri ubistva, od toga su tri okarakterisana kao "teško ubistvo".

Ovde je unuk ubio babu jer je mislio da ga je začarala: Treće ubistvo koje selo pamti od Drugog svetskog rata

Počinjeno je 798 krivičnih dela protiv imovine, što se u najvećem broju (525) odnosi na krađe i teške krađe. U 29 slučajeva maloletnici su uhvaćeni u korišćenju vozila koje nije njihovo.

Ono što je veoma zabrinjavajuće, a što odudara od priče o Vojvodini kao multikulturalnoj i tolerantnoj sredini, jeste to što su se gotovo sva (13 od 14) krivična dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti počinili Vojvođani.

Da nasilje rađa nasilje i da postoji veliki problem sa nasiljem u porodici ne samo u Vojvodini, nego i u Srbiji, pokazalo se i prošle godine.

U Vojvodini je zabeleženo 30 slučajeva nasilja u porodici koje su počinili maloletnici.

Prestupnicima u Vojvodini su izrečene 864 mere, uglavnom upozorenja i usmeravanja (619), kao i mere pojačanog nadzora (213). Njih 209 je, kako se to sve češće može pročitati u crnoj hronici, "od ranije bila poznata organima gonjenja".

Nekadašnji načelnik Policijske uprave u Novom Sadu Stevan Krstić, pre nekoliko godina je ukazao da se u svim gradovima u Srbiji beleži porast maloletničkog nasilja, a da taj problem policija sama ne može da reši. On je naveo da se policija bave posledicama, zbog čega je neophodna koordinacija institucija koje se bave maloletnicima.

Posmatrano na nivou cele Srbije počinjena su 3.634 krivična dela, što je porast u odnosu na prethodne dve godine. Ipak, najalarmantniji podatak je da broj krivičnih dela protiv života i tela, u šta spadaju ubistva, telesne povrede, izlaganje opasnosti, tuče i slično, raste u poslednjih pet godina. U 2012. taj broj je iznosio 451 slučaj, da bi se pet godina kasnije popeo na 535.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je početkom juna ove godine da je maloletnički kriminal u padu od 22 procenta.

(Telegraf.rs / Izvor: 021.rs)